Geld & zo

Aangifte Inkomstenbelasting 2018. Zo krijg jij 100% zeker bericht voor 1 juli

Leuker kan ik het niet maken.

Inkomstenbelasting 2018.

Eind februari kregen wij bericht van de belastingdienst, omdat we aangifte inkomstenbelasting moeten doen voor het jaar 2018. Bij ons ben ik degene die met deze taak is belast, omdat ik een financiële achtergrond heb. Maar ook omdat ik het fijn vind om met cijfers en geld te werken. Daarnaast ben ik nauwkeurig en gestructureerd en dat werkt goed bij deze taak.

Ondanks dat ik al jaren de aangifte inkomstenbelasting verzorg, blijft het spannend. Je weet nooit vooraf of je geld terug krijgt of bij moet betalen. Dit jaar is extra spannend, omdat wij een ander huis hebben gekocht. Dit heeft een positieve invloed op de inkomstenbelasting 2018 omdat we extra aftrekposten hebben. We gaan dus zeker geld terug krijgen.

Kortom: een spannende oefening met waarschijnlijk een mooi bedrag dat we terug krijgen. Dat is voor ons een mooi extraatje voor onze spaardoelen. Vakantie staat hierbij op nummer 1.

Hoe doe je aangifte?

Tegenwoordig vullen we de aangifte inkomstenbelasting online in en dat is in 2018 niet anders, maar voor 2015 kon je nog aangifte doen op papier. Het kon al online, maar voor de digibeten was de papieren aangifte ook nog beschikbaar. Na 2015 is deze mogelijkheid vervallen.

Via de website van de Belastingdienst kun je inloggen op Mijn Belastingdienst. Daarvoor heb je een DigiD nodig. Een DigiD is een persoonlijke identiteit (eigenlijk een soort online paspoort) en je kunt er veilig mee inloggen op websites van de overheid. Bijvoorbeeld de Gemeente, Politie en de Belastingdienst.

Na het inloggen met je DigiD kies je voor Inkomstenbelasting en belastingjaar 2018. Dan kies je voor ‘Aangifte Inkomstenbelasting doen’.

Vooraf al gegevens ingevuld.

Je kunt al eerder aangifte doen, maar vanaf 1 maart heeft de Belastingdienst je aangifte vooraf al voor een deel ingevuld met de gegevens die bij hun bekend zijn. Bijvoorbeeld je werkgever, je loon, de loonbelasting die je betaalde, maar ook je hypotheekschuld en de rente die je betaalde. Dat is erg handig en over het algemeen kloppen deze vooraf ingevulde gegevens.

Natuurlijk controleer je eerst deze gegevens en pas je ze aan waar nodig.

inkomstenbelasting 2018

Wat heb je nodig?

Om de aangifte inkomstenbelasting voor 2018 te doen, heb je een aantal gegevens die je bij de hand moet hebben. Zelf verzamel ik door het jaar heen al informatie die ik nodig heb voor de aangifte. Zoals bijvoorbeeld de WOZ-waarde van je huis. Die kreeg je al in februari 2017. Die stop ik dan in mijn belasting map. Digitale informatie bewaar ik op mijn computer, omdat ik dan alle gegevens bij de hand heb als ik aangifte ga doen.

Persoonlijke gegevens.

 • je burgerservicenummer (BSN) en dat van je partner en je kinderen
 • IBAN nummer
 • DigiD (ook van je partner)

Inkomsten.

 • alle jaaropgaven van 2018
 • ontvangen partneralimentatie

Bankrekeningen.

 • jaaroverzichten 2018 van je betaal-, spaar- en beleggingsrekeningen.
aangifte inkomstenbelasting 2018

Wonen.

 • de WOZ-waarde van je huis (peildatum 1 januari 2017)
 • de jaaropgave van je hypotheek
 • bij koop of verkoop van je huis de notaris afrekening

Aftrekposten.

 • giften
 • niet vergoede zorgkosten (niet het eigen risico)
 • betaalde partneralimentatie
 • betaalde studiekosten (als je geen recht had op studiefinanciering)

Overig.

 • overzichten van leningen en andere schulden
 • overzicht betaalde lijfrentepremies
 • betaalde premies voor Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
 • dividendgegevens

Alleen als je deze hebt ontvangen.

 • voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2018
 • de voorlopige aanslag inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet over 2018

Uw aangifte moet op 1 mei bij ons binnen zijn.

Doet u aangifte in maart, dan krijgt u vóór 1 juli bericht.”

– Belastingdienst –

Wanneer krijg je bericht?

Als je de aangifte Inkomstenbelasting 2018 voor 1 april indient, krijg je voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. Als je tussen 1 april en 1 mei je aangifte inlevert, garandeert de Belastingdienst niet dat je voor 1 juli bericht krijgt.

Afgelopen week ben ik er 2 uurtjes voor gaan zitten en heb de aangifte afgewerkt en ingeleverd. Dat betekent in ons geval dat wij onze centjes voor 1 juli terug krijgen. Dat is altijd leuk natuurlijk.

aangifte inkomsten belasting 2018

Na 1 mei = te laat.

Zorg dat je zeker voor 1 mei je aangifte inlevert, omdat anders de kans groot is dat je pas later dan 1 juli bericht krijgt. Wanneer je belasting moet terug betalen, ben je over dit bedrag rente verschuldigd vanaf 1 juli. Dat is zonde van het geld.

Appeltje eitje?

Zoals ik al zei, vind ik de aangifte inleveren altijd weer spannend, omdat de Belastingdienst het altijd nog moet controleren en goedkeuren. Ik twijfel dan nog wel eens of ik het wel goed heb ingevuld.

Later als ik het dan weer eens bekijk, weet ik wel dat het gewoon goed is. Zo moeilijk is het niet (bij ons), want het is een kwestie van:

 • gegevens verzamelen
 • de vooraf ingevulde gegevens controleren en eventueel aanpassen
 • online alle gevraagde stukken invullen
 • controleren
 • ondertekenen en verzenden

Vertrouw hierbij op jezelf en vraag waar nodig hulp. In de aangifte tool staan bij elk onderdeel vraagtekens waarop je kunt klikken. Er popt dan een scherm op met een duidelijke uitleg. Als je er niet uitkomt kun je altijd de belastingtelefoon bellen en je vraag stellen. Of neem via Facebook, Twitter of mail contact op met de Belastingdienst.

Stel je voor dat je iets fout hebt gedaan na het verzenden van de aangifte. Geen man overboord. Je kunt dit nog herstellen zolang je nog geen definitieve aanslag hebt ontvangen van de Belastingdienst. Open de aangifte opnieuw, pas het aan, onderteken het en verstuur het weer. De Belastingdienst controleert de laatst ingestuurde aangifte.

Conclusie.

Aangifte Inkomstenbelasting is geen hoge wiskunde, maar vergt naast een kleine voorbereiding wat structuur en nauwkeurigheid. Ga er gewoon voor zitten en neem de tijd. Met deze kennis en de informatie die ik je gaf dien jij ook je aangifte Inkomstenbelasting 2018 voor 1 april in zodat je voor 1 juli bericht krijgt. En misschien een teruggave, maar dat is voor iedereen verschillend en afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Ik kijk nu al uit naar het geld dat we terug krijgen, omdat ik al een doel heb om het uit te geven. Het geld dat we terug krijgen van de Belastingdienst leggen wij bij het vakantiegeld en gebruiken dit voor de vakantie naar Florida.

aangifte inkomstenbelasting 2018
Show More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close