Geld & zoIn & om huis

Onderneem nu actie met de actuele hypotheekrente.

Besparingen tot 50% mogelijk!

actuele hypotheekrente

De actuele hypotheekrente staat historisch laag.

De actuele hypotheekrente vraagt om actie om zo op je woonlasten te verlagen. Vervolgens maak je met het gespaarde geld een mooie reis. Bijvoorbeeld naar de Amerikaanse Westkust.

Het is wellicht de grootste besparing die je kunt doen. De meeste mensen denken dat je hypotheekrente een gegeven zijn. Maar schijn bedriegt. Je kunt hierop echt besparen als je van de actuele hypotheekrente gebruik maakt. In dit artikel geef ik je 5 nuttige tips waarmee je van de actuele hypotheekrente kunt profiteren. Maar bovenal om op je woonlasten te besparen.

Wat is dan de actuele hypotheekrente?

Dat hangt af van de aanbieder. Er zijn tal van aanbieders die  verschillende hypotheektarieven hanteren. Een overzicht van de actuele hypotheektarieven zonder en met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) vind je hier.

Er zijn ondernemingen die de belangrijkste aanbieders van hypotheken vergelijken.  Op die manier kun je kiezen voor de laagste rente en beste voorwaarden.

 

Besparen met de actuele hypotheekrente.

Het is zeker mogelijk om op je hypotheeklasten te besparen. Je zult hiervoor zelf actie moeten ondernemen en zaken moeten uitzoeken in het woud van de financiële dienstverlening. Er is veel informatie beschikbaar op het internet, maar het ligt overal verspreid.

Mijn doel was minder geld uit te geven aan mijn hypotheek. Dat betekende dat ik op een of andere manier mijn hypotheeklasten moest verlagen. Maar hoe? De actuele hypotheekrente motiveerde me.

Toen ik hiermee aan de slag ging, heb ik uren gezocht naar wat er wel en niet mogelijk was. Mailen, chatten en bellen met de bank. Uren duurde het, maar het resultaat mag er zijn. En bovenal, het is me gelukt.

Omdat ik het vreemd vond dat de informatie, die ik nodig had, moeilijk te krijgen was, besloot ik deze te verzamelen. Ik zette dit op een rij en kwam uit bij 5 bruikbare en handige tips die jou kunnen helpen te besparen op je hypotheeklasten.

Actuele hypotheekrente laag?

1. Maak gebruik van de actuele hypotheekrente.

De hypotheekrente is historisch laag. Aanpassing hiervan leidt vaak tot een verlaging van meerdere procenten over de hele hoofdsom. Je kunt  honderden euro’s per maand minder betalen. Gebruik maken van de lage hypotheekrente kan op verschillende manieren:

a. Rente aanpassen door middelen.

Je kiest hierbij voor de lage actuele hypotheekrente die hoort bij je nieuwe rentevastperiode. De bank verwerkt een rentemiddelingsopslag plus een risico opslag in je nieuwe hypotheekrente. Je nieuwe rente ligt bij deze methode ergens tussen  de oude en de nieuwe rente.

b. Rente aanpassen met boete.

Bij deze methode kies je ook een nieuwe rentevastperiode met een nieuwe rente met bijbehorende lage actuele hypotheekrente. Voor het openbreken van je huidige rentevastperiode   brengt de bank een boete in rekening. Deze boete betaal je in een keer.

c. Oversluiten van de hypotheek.

Dit lijkt op de vorige optie. Je huidige hypotheekverstrekker brengt ook een boete in rekening voor het algeheel vervroegd aflossen. Vervolgens sluit je bij een andere partij een nieuwe hypotheek af tegen de lage actuele hypotheekrente. Misschien is bij deze partij de nieuwe rente nog lager dan bij je huidige bank. Bij deze optie komen er nog wel andere kosten bij, zoals o.a. notariskosten.

d. Je verkoopt je huis en koopt een nieuw huis.

Dit is de meest rigoureuze optie, maar misschien wel de goedkoopste. Je betaalt bij een verkoop vaak geen boete voor het vervroegd aflossen. Je kunt voor je nieuwe hypotheek kiezen uit de goedkoopste verstrekker en de lage actuele hypotheekrente. Verhuizen is lastig, maar je kunt je nieuwe huis ook omtoveren tot je nieuwe thuis.

2. Extra aflossen.

Als je extra aflost op je hypotheek, betaal je minder rente. Je schuld wordt immers lager. Bij de meeste hypotheekverstrekkers kun je jaarlijks een bepaald percentage vervoegd aflossen zonder boete. Het geld om extra af te lossen kun je sparen door op andere zaken geld te besparen. Besparen om te besparen dus. Bijvoorbeeld besparen op je boodschappen.

3. WOZ waarde.

Als de WOZ waarde van je huis door de gemeente te hoog is ingeschat, maak dan bezwaar. Als de gemeente je bezwaar toekent, verlagen ze de de WOZ waarde. Hierdoor betaal je dan minder  aan 3 belastingen. Ten eerste minder gemeentelijke belastingen. Ten tweede betaal je minder waterschapsbelasting inkomstenbelasting.

4. Overlijdensrisico verzekering oversluiten.

Vaak sluit je bij een hypotheek een overlijdensrisico verzekering af. De premies voor deze verzekeringen zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Hierdoor kun je besparen door je oude overlijdensrisico verzekering over te sluiten . Dat scheelt je wellicht duizenden euro’s over de gehele looptijd.

5. Waarde van je woning.

Bij het afsluiten van je hypotheek heeft de hypotheekverstrekker (vaak de bank) bij het bepalen van de rente gekeken naar de verhouding van de hypotheek en de waarde van je woning. Het kan dat je huis meer waard is geworden door bijvoorbeeld een verbouwing. Of je hebt al wat afgelost. Hierdoor verandert de verhouding tussen het hypotheekbedrag en de waarde van je woning.

Het kan dat de hypotheekverstrekker je hiervoor een rentekorting geeft. Neem contact op of je hiervoor in aanmerking komt.

Mijn besparing?

Misschien vraag jij je af welke van de 5 tips mij hebben geholpen te besparen op mijn woonlasten. Ik koos uiteindelijk voor het kopen van een nieuwe woning en het verkopen van mijn oude woning. De overwaarde van mijn oude woning ging in de nieuwe, kleinere en goedkopere woning.  De lage actuele hypotheekrente is drie keer zo laag als mijn oude rente. Op deze manier halveerde ik mijn woonlasten.

Vrijblijvend informeren naar jouw mogelijkheden om te besparen op je hypotheeklasten kan zeker geen kwaad. Informeren is helemaal gratis. Laat je wel bijstaan door een erkend hypotheekadviseur .

Succes!

Show More

Related Articles

2 Comments

  1. Je tips over besparen met de hypotheekrente heb ik met veel interesse gelezen. Ook ik heb gebruik gemaakt van de meest rigoureuze optie: het verkopen van mijn huis en een ander huis kopen, aangezien dit voor de hand lag. Ik ben alleen en ging minder werken. Ik wilde kleiner gaan wonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close