Geld & zoIn & om huis

Besparen op energiekosten – 11 waardevolle tips.

Begin nu en bespaar!

besparen op energie

Besparen op  energiekosten .

Besparen op energiekosten is in 2019 een must. De prijzen van gas en elektriciteit zijn duurder geworden en de energiemaatschappijen berekenen dit door aan  hun klanten. Daarnaast stijgen ook de belastingen  op energie fors. Gezinnen betalen gemiddeld in 2019 € 326,00 meer aan hun energierekening.

De forse prijsverhoging is voor mij een extra motivatie om te besparen op energiekosten. Ik wil die droomreis gaan maken en ook genieten van het leven! Lees mijn 11 tips om te besparen op je energiekosten.

 

Energierekening nader bekeken.

De energierekening bestaat uit een heleboel onderdelen. Toen ik dat zag, viel ik bijna van mijn stoel. Transport, huur gas- en elektriciteitsmeter, energiebelasting, opslag duurzame energie, 21% BTW, periodieke aansluitvergoeding, capaciteitstarief en vastrecht, meettarief en natuurlijk je verbruik van gas en elektriciteit.

Gemiddeld genomen bedraagt je verbruik slechts 35%  van je energierekening. Besparen kan alleen op dit kleine onderdeel van je rekening.

Nu was ik echt uitgedaagd en vastberaden om te besparen. En of dat is gelukt? Jazeker, omdat ik me een aantal ‘regels’ heb opgelegd. Het was niet altijd makkelijk, maar zeker de moeite waard.

Wil jij ook besparen op energiekosten? Ik geef je mijn 11 tips:

1.  Stap over naar een andere energieleverancier.

Dit kan u direct een behoorlijke besparing opleveren. Veel leveranciers geven u vaak een korting als u naar hun overstapt. Dat kan honderden euro’s besparing opleveren. Kijk eens op vergelijkingssites om je besparingen visueel te maken.

2. Neem LED lampen.

Vervang alle gloeilampen in huis door LED lampen.  Die zijn veel zuiniger in verbruik dan de oude gloeilamp.  Je verlichting is een van de grootste verbruikers van stroom in huis. Het loont echt om dit door te voeren. LED lampen lijken duur, maar hebben een veel langere levensduur.

Neem LED lampen

3. Was op koudere temperatuur.

Was wordt ook schoon als je op 30 graden wast. Op veel wasmachines kun je ook voor een kortere wastijd kiezen. Probeer dit ook. Kijk daarnaast is naar het piek- en daltarief. ‘S avonds na 19.00 uur wassen is dan voordeliger .

4. Zet de verwarming lager.

Logisch dat je hiermee bespaart. Zet de verwarming bijvoorbeeld 1 of 2 graden lager dan voorheen. Als je het koud krijgt, trek dan een warme trui aan of gebruik een dekentje. Je bespaart veel door deze tip door te voeren.

Verwarming lager om te besparen op energiekosten

5. Gordijnen dicht.

Ze hangen er niet alleen voor de show of het tegenhouden van nieuwsgierige buren. Ze houden ook de warmte binnen wanneer het buiten koud is. Je ramen geleiden de kou van buiten, maar de gordijnen houden die  voor een deel uit je huis.

6. Buitenlamp met bewegingssensor.

Regel dit. De lamp gaat alleen aan als iemand voor de sensor staat. Dat is zuiniger dan dat de lamp de hele avond brandt. Daarnaast werkt dit ook preventief tegen inbraak.

7. Douche korter.

Door korter te douchen, bespaar je gas en warm water.  Je zult zien dat 3 minuten voldoende is om je te wassen.

Tip: Gebruik een douchewekker en zet deze op 3 minuten. Zo douche je niet langer dan nodig.

 

8. Koop een thermoskan.

Gebruik een thermoskan om je koffie en thee water warm te houden . Het warm houden van je koffie op je koffiezetapparaat verbruikt veel energie. Ook de waterkoker opnieuw het water laten koken, is niet duurzaam.

9.  Hang de was op.

Gebruik je wasdroger minder en hang je was binnen of buiten te drogen op een wasrek of waslijn. De was droogt prima op een rekje. Een wasdroger slurpt elektriciteit.

besparen op energie

10. Ontdooi de vriezer.

Ontdooi regelmatig, als er een laagje ijs van 2 millimeter ontstaat, je vriezer. Een vriezer werkt namelijk beter en zuiniger wanneer je deze regelmatig ontdooit.

11. Stand-by beperken.

Laat  apparaten niet op stand-by staan, maar zet ze uit. Haal ook alle stekkers uit het stopcontact om sluipverbruik tegen te gaan. Loop voor de aardigheid eens door je huis en kijk wat er aan staat. Je verbaast je.

De tips om te bezuinigen op je energie zijn eindeloos, maar als je deze volgt, heb je een goede basis. Ik werd na een tijdje zo ontzettend fanatiek dat het een sport werd om te besparen op energiekosten. Je kunt dit doorvoeren tot in het extreme door bijvoorbeeld ook in de winter met koud water te douchen. Of zelfs maar een keer per week te douchen. Of dit verstandig is, is een tweede.

Er zullen mensen zijn die extreem gaan, maar het merendeel zal met de 11 genoemde tips al behoorlijk besparen.

Wil je meer tips, informatie en inspiratie over besparen in het algemeen? Lees dan mijn andere artikelen. Mocht jij ook handige bespaartips tips hebben? Laat het me dan weten.

Succes!

Als jij wil besparen op benzine? Hier vind je meer info.

Tanken in België en Duitsland. Bespaar maar liefst honderden euro’s.

Show More

Related Articles

One Comment

  1. Wanneer je echt een verschil wilt maken, moet je je leven omgooien. Je tips geven dit al enigszins aan. Niet alleen van de wasdroger, maar ook van de afwasmachine en de diepvriezer kun je je redelijkerwijs afvragen of je ze wel echt nodig hebt. Koud douchen levert trouwens nog een besparing op: Je gaat er zo van tintelen dat de verwarming in de badkamer niet aan hoeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close