Eten & Drinken

Bloemkool uit de oven. Lekker voor je knip.

Een (h)eerlijk gerecht.

Bloemkool uit de oven.

Ik weet zeker dat bloemkool uit de oven met spek je aanspreekt. Waarom? Als je bespaart en daarbij goed en kritisch naar je uitgaven kijkt, horen daar ook je maaltijden bij. En hiermee bespaar je.

Weekmenu.

Een van de betere tips om te besparen op boodschappen is een weekmenu. Door een weekmenu te gebruiken bedenk je vooraf wat je in die week eet. Met als resultaat dat je goed op de prijzen van de maaltijden kunt letten. Daardoor blijf je binnen het budget. Dagelijks 4 biefstukken of kabeljauwfilet heeft een behoorlijke impact op dit budget.

Herkomst.

Bloemkool is een groente en hoort bij de koolsoorten. Zoals je misschien al op de afbeeldingen ziet, zijn er meer kleuren dan alleen maar de bekende witte bloemkool. Je hebt ook groene en paarse, maar ook oranje bloemkool. Bloemkool komt uit Europa en is makkelijk verkrijgbaar van juni tot oktober.

Houdbaarheid.

Je kunt bloemkool op verschillende manieren bewaren. Bijvoorbeeld in de koelkast. Daarin is bloemkool 7 tot 10 dagen houdbaar. Buiten de koelkast is dit korter. Je kunt bloemkool ook invriezen. Dan is het 12 maanden houdbaar.

Gezondheid.

Bloemkool is gezond. Ten eerste bevat bloemkool veel voedingsstoffen en ten tweede ook vezels. Daarnaast bevat het weinig calorieën. Door veel groenten te eten, loop je minder risico op hart- en vaatziekten.

Lees hier over de voedingswaarde van bloemkool.

Bloemkool uit de oven met spek.

Bloemkool uit de oven met spek is een heerlijk gerecht dat daarnaast nog eens erg makkelijk te bereiden is. Zelf houd ik niet zo van bloemkool, maar uit de oven met spek is het heerlijk. Wij eten er meestal aardappelen bij. Bijvoorbeeld gebakken, maar gekookte aardappelen passen er ook goed bij. Als je liever vegetarisch eet, dan kun je de spek vervangen door vegetarische balletjes.

Benodigdheden:

Recept voor 2 personen. Tijd: 20 + 20 minuten in de oven.

  • 400 gram bloemkool (roosjes)
  • 25 gram bloem
  • 25 gram boter
  • 250 ml melk
  • 50 gram geraspte kaas
  • 5 plakjes ontbijtspek

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de roosjes bloemkool ongeveer 5 minuten in water. Laat de roosjes uitlekken en verspreid ze over de bodem van een ovenschaal.

Bak in een koekenpan, zonder olie of boter, de spek krokant. Leg de krokante spek op een stuk keukenrol zodat deze het vet opneemt.

Smelt de boter in een andere pan. Voeg daarna de bloem toe en bak deze 1 minuut mee. Giet daarna met kleine scheutjes de melk erbij en blijf ondertussen goed roeren. Als de saus ingedikt is, voeg je een deel van de geraspte kaas toe. Houd een klein beetje kaas over. Als de kaas gesmolten is, mogen de spekjes erbij. Roer het geheel goed door met bijvoorbeeld een spatel.

Giet de saus over de bloemkool en strooi de overgebleven geraspte kaas erover. Zet de ovenschool in de voorverwarmde oven en zet de timer op 20 minuten.

bloemkool uit de oven

Het recept is voor 2 personen, maar wij eten er met vieren van (2 kinderen) en hebben er genoeg aan.

Wat kost het?

Het is gegarandeerd lekker, maar levert het ook een besparing op? Bij ons in ieder geval wel. Ik zet de kosten graag op een rij:

  • Bloemkool € 1.49 (Aldi)
  • Bloem € 0,38 (Jumbo)
  • Boter € 0,35 (Aldi)
  • Halfvolle melk € 0,81 (Aldi)
  • Geraspte kaas € 1,82 (Aldi)
  • Ontbijtspek € 1,04 (Jumbo)

Totaal betaal je voor dit recept € 4,85 en houd je van de meeste ingrediënten nog over voor een volgende keer. Met als resultaat dat het nog goedkoper wordt. En dat vinden we leuk.

Tips?

Heb jij ook een goed en goedkoop recept? Aarzel niet om het aan me door te geven. En als je van witlof houdt, kijk dan eens naar dit recept.

Eet smakelijk!

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close