Eten & DrinkenIn & om huis

Courgette kweken. Wat een geweldig avontuur!

Courgette kweken in je eigen tuin.

Courgette kweken is een nieuw project van mij met als doel te besparen, maar tegelijk ook om mijn gezin gezond voedsel voor te schotelen. Ik merk dat die combinatie enorm inspirerend werkt voor mij.

Zoals jullie misschien al weten is onze tuin net klaar nadat wij deze op voordelige wijze hebben aangelegd. Nu wil ik de tuin verder afmaken door een deel in te richten als moestuintje. Hier wil ik onder andere courgette kweken.

courgette kweken

Wat is een courgette?

Een courgette is een vruchtgroente en is familie van een komkommer, meloen en pompoen en komt oorspronkelijk uit Noord Amerika en Mexico en kwam in de 16e eeuw met de ontdekkingsreizigers terug naar Europa. De botanische naam is Cucurbita Pepo.

Er zijn verschillende soorten courgette. Groene, gele, ronde gestreepte en nog veel meer. De mogelijkheden met courgettes zijn eindeloos. Je kunt het verwerken in allerlei gerechten.

Voor een paar euro koop je al zaadjes voor courgette, zodat je ze kunt kweken.

Zaaien.

Vanaf half april kun je beginnen met zaaien. Weliswaar in een potje binnen, omdat er in die periode nog nachtvorst optreedt. Daar kunnen ze niet tegen. Je plant een zaadje 1 cm diep in een potje van 10 x 10 cm en zet het binnen voor het raam. Geef het voldoende water, maar let op dat je niet teveel water geeft. Het zaadje is nogal gevoelig voor rotting. Binnen 1 à 1½ week ontkiemt het zaadje en kun je het plantje al zien.

Laat het plantje groeien en zorg er vanaf dat moment voor dat het plantje voldoende zon krijgt. Je zult zien dat het plantje erg snel groeit.

Als IJsheiligen voorbij is, vanaf half mei, kun je de planten buiten planten, omdat de kans op nachtvorst dan nog maar erg klein is.

Planten in de grond.

Je kunt het plantje in de grond planten. Zorg er hierbij voor dat je ze minimaal 1 meter uit elkaar plant, omdat de plant wel 1 meter lang en 1 meter breed kan worden. En ook nog zo’n 50 cm hoog. Gebruik voor het inplanten ook wat compost of potgrond. Daar zijn ze gek op.

Courgette planten in een kweekbak.

Je hoort wel eens dat courgettes niet in een kweekbak gezaaid kunnen worden, omdat ze zo groot worden. Maar dat is niet helemaal waar, want er is ook een een klimcourgette ‘Black Forest F1’. Dit is een compacte courgette soort die je langs een klimrek omhoog kunt laten groeien. Zo neemt het minder ruimte in en past het ook in een kweekbak.

Tip!

Als je ruimte voor 2 planten hebt, plant er dan 2! Naast elkaar minimaal 1 meter uit elkaar. Insecten zorgen zo voor een betere bestuiving van de bloemen. Hierdoor krijg je nog meer courgettes.

Verzorging.

Courgettes zijn grote planten die daarnaast ook nog veel en grote vruchten geven. Hierdoor hebben de planten veel vocht nodig, maar houden niet van natte voeten. Zorg ervoor dat het water weg kan lopen en niet blijft staan.

Met lekker veel zon en compost of potgrond pluk jij straks ook je eigen gekweekte courgettes. Vers uit je eigen tuin. Geweldig toch?

Naast water en zonlicht gedijen courgettes goed als ze ook voedingsstoffen (compost o.i.d.) krijgen. Voed bij en je zult versteld staan van het resultaat.

courgette kweken

Oogsten.

Dit is het beste moment als je courgettes kweekt. Het oogsten. Medio juli kun je vaak al voor het eerst oogsten. De courgettes zijn dan ongeveer 20 cm lang. Dit is een mooie maat, omdat ze dan het lekkerst zijn, maar ook heb je dan minder kans op problemen met je courgettes. Met een beetje geluk kun je in september nog een keer oogsten.

Knip de courgettes met een tuinschaar van de plant, omdat je dan de plant niet beschadigd.

Tip!

De bloemen van een courgette kun je ook eten. Bijvoorbeeld gefrituurd of in een salade.

Courgettes bewaren.

Na het oogsten wil je natuurlijk het liefst de courgettes verwerken in een gerecht, maar misschien heb je er wel te veel om in een keer te verwerken.

Courgettes bewaar je bij voorkeur op een koele plaats, maar niet in de koelkast. Op een koele plek blijven ze een week houdbaar. Als je ze langer wil bewaren, kun je ze een paar minuten koken, af laten koelen in koud water en daarna invriezen in een afgesloten bakje. Op deze manier blijven ze een jaar houdbaar.

Courgettes zijn erg gezond.

Echt waar! Courgettes zitten bomvol vitamine C, maar bevat ook Vitamine B1, B2, B3, B11 of Foliumzuur, C en K. Dus niet alleen de vorm van een courgette is een bom, maar ook qua vitamines. Een vitamine bom. Daarnaast bevatten ze ook mineralen en antioxidanten.

Kortom: erg gezond. Kijk in de tabel voor de precieze voedingswaarde per 100 gram courgette.

Door deze eigenschappen is courgette een veel voorkomend ingrediënt voor vegetarische en koolhydraat arme gerechten. Op dit moment erg populair.

Giftige courgettes?

Als je naast courgettes ook andere soorten uit de komkommerfamilie kweekt, kan er kruisbestuiving tussen de verschillende soorten ontstaan. Hierdoor bevatten ze cucurbitacines. Een stofje dat je herkent aan de bittere smaak. Omdat de courgettes hierdoor erg bitter worden en echt niet meer lekker zijn, zul je het direct herkennen.

Je kunt dit makkelijk voorkomen door je courgette planten uit de buurt te houden van de rest van de familie. Dan is er geen enkel gevaar en kun je zonder zorgen onbeperkt courgettes eten.

Koop voor het nieuwe zaai seizoen altijd nieuwe zaden in een erkende winkel. Bijvoorbeeld bij zadenkopenonline. Dan loop je nooit het risico slechte zaden te krijgen.

meeldauw op courgette

Courgette en meeldauw.

De courgette is gevoelig voor meeldauw. Meeldauw is een dunne, oppervlakkige schimmelaantasting waarbij op diverse plantendelen een wit of grijs schimmelpluis gevormd wordt. Om dit te voorkomen kun je aangetaste bladeren verwijderen zodat het zich niet verder verspreidt. De plant gaat hierdoor langer mee.

Courgette soep.

Zoals ik al eerder aangaf bevatten de kleinere courgettes meer smaak dan de grote, maar deze grotere courgettes zijn prima geschikt voor courgettesoep. Deze soep van courgettes is zo makkelijk te bereiden en daarnaast ook erg gezond.

Met onderstaand recept maak je van je eigen gekweekte courgettes een heerlijke, maar ook erg goedkope grote pan pittige soep boordevol vitamines en mineralen.

recept courgette soep

Recept pittige courgettesoep.

Benodigdheden.

  • 4 courgettes
  • een grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 2 eetlepels boter
  • 5 bouillonblokjes
  • 1½ liter water
  • 1 pakje smeerkaas
  • peper en zout

Bereiden.

Snipper de ui en de knoflook en fruit deze in de boter in een grote soeppan tot dat ze glazig worden.

Snijd ondertussen de courgettes, met schil, in blokjes en voeg deze toe aan de ui en knoflook.

Voeg de kerrie toe aan het geheel en laat 5 à 10 minuten koken.

Laat ondertussen 5 bouillonblokjes oplossen in warm water en giet het voorzichtig in de pan.

Laat het geheel 15 à 20 minuten, met de deksel op de pan, op zacht vuur pruttelen.

Pureer de soep met een staafmixer en breng het op smaak met peper en zout. Voeg als laatste al roerend de smeerkaas toe.

Andere recepten met courgette.

Als je de grotere courgettes gebruikt voor je pittige soep, kun je de kleinere en smaakvolle courgettes gebruiken voor andere gerechten. Er is een grote variatie aan gerechten met courgettes. Makkelijke, heerlijke en niet dure gerechten vind je hier.

De ingrediënten koop ik echter niet bij AH, maar meestal bij Lidl en Jumbo, omdat deze hier vaker nog goedkoper zijn.

En het meest vernieuwende gerecht dat ik ooit met courgettes heb gemaakt, is courgetti. Spaghetti gemaakt van courgette in plaats van deeg. Koolhydraat arm en erg lekker. Op het internet vind je veel verschillende recepten. Om dit gerecht te maken heb je een spiraalsnijder nodig om de courgette op een erg makkelijke manier te snijden in dunne slierten.

Conclusie.

Courgette kweken is niet alleen leuk, leerzaam en interessant, maar ook een besparing op een gezonde en heerlijke groente die je in veel verschillende gerechten kunt gebruiken.

Doe er je voordeel mee en laat me weten hoe jouw eerste oogst was.

Ben je geïnteresseerd in meer lekkere en goedkope maaltijden? Misschien vind je mijn andere artikelen leuk om te lezen.

10 super makkelijke hapjes voor de verjaardag.

Witlof uit de oven.

Zelf curry pasta maken? Zo doe je dat!

Show More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close