Eten & DrinkenGeld & zo

Extreem geld besparen.

Past dit bij jou of niet?

Extreem besparen

Extreem geld besparen.

Op het internet vind je ontzettend veel tips om geld te besparen. Ook op mijn website. Als je die tips allemaal op je eigen situatie hebt toegepast of in ieder geval geprobeerd, dan weet je inmiddels waar je op kunt besparen. Toch zou je eens extremer kunnen denken om extra geld te besparen.

Extremer geld besparen voor je gezin of huishouden vergt wat meer durf en doorzettingsvermogen en is niet voor iedereen weggelegd.  Je zet bij extremer geld besparen bijvoorbeeld een beetje van je trots opzij.

Wat is dan extreem?

Geld besparen op de reguliere manieren kan in principe iedereen. Bijvoorbeeld korter douchen. Daar hoef je volgens mij geen extra moeite voor te doen. Extreem geld besparen vergt wat meer inspanning. Een overgroot deel van de mensen zien af van die extra inspanningen en kiezen voor de ‘gemakkelijke’ weg. Bijvoorbeeld doordat ze geen tijd hebben voor deze extra inspanningen of doordat ze die  niet zien zitten.

Wil jij het extremere pad bewandelen?

Ik ben erg benieuwd of jij klaar bent voor de extreme manieren. Ik geef eerlijk toe dat ik sommige manieren nooit zou proberen. Gewoonweg omdat het vies is of het niet bij mij als persoon past.

Een van deze extreme manieren is te stoppen met het gebruiken van maandverband en tampons  en deze te vervangen door stukken van oude kleding. Na gebruikt gooi je dit dan weg. Ik zelf zou dit nooit toepassen, maar anderen misschien wel. Ieder zijn ding.

extreem geld besparen

Tips!

Sommige van de tips spreken je misschien niet aan, maar ik wil ze je niet onthouden. Als je ze misschien nu niet wil proberen, lukt het je misschien later.  Of niet. Dat kan natuurlijk ook.

Mijn beste tip bewaar ik voor het laatst. Deze hebben wij ook zelf uitgevoerd en is een echte klapper. De grootste besparing ooit. Wij genieten er elke maand weer van.

> Groente en kruiden kweken.

Leg een moestuintje aan in je tuin of op je balkon. Je kunt dit zelf maken met wat afvalhout.   Groenten die je makkelijk zelf kunt kweken   zijn:   Spinazie,, courgettes, sla, erwten en pompoenen.

Ook kruiden kun je makkelijk zelf kweken. Denk aan munt, bieslook, tijm, rozemarijn en laurier.  De meeste kruiden zijn makkelijk in onderhoud. Daarnaast zijn ze winterhard. Een keer zaaien en je hebt elk jaar dezelfde kruiden.

> Maak je eigen munt thee.

Gebruik je zelf gekweekte munt om je eigen verse munt thee te maken. Het kopen van theezakjes is dan niet meer nodig. Dit geld spaar je weer uit. Je vindt het gemakkelijke recept hier.

> Gebruik een thee zakje meerdere keren.

Als je besluit geen munt te kweken voor je eigen verse thee overweeg dan eens een thee zakje meer keer te gebruiken. Dat is goed te doen en je bespaart geld.

> Maak een composthoop.

Maak zelf een composthoop en gebruik deze om je eigen moestuintje te bemesten.

> Bewaar plastic zakjes.

Bewaar plastic zakjes van bijvoorbeeld de groenten uit de supermarkt. Gebruik deze voor in je afvalbakjes in de badkamer, wc of keuken.

> Vang water op.

In huis kun je water opvangen als je de douche of het bad aanzet totdat het water warm wordt. Dit water zou anders gewoon weglopen, maar nu zou je het kunnen gebruiken voor je planten of bloemen. Er zijn zelfs mensen die op deze manier hun wc doorspoelen.

Buiten kun je ook water opvangen door bijvoorbeeld een regenton te plaatsen. Vang met een goot, afvoer of zeil regenwater op en gebruik dit water om je planten water te geven of voor je moestuin.

> Koop 2e hands kleding.

Je staat versteld wat ze in 2e hands winkeltjes en kringloopwinkels aan goede gebruikte kleding verkopen. Of kijk eens op Marktplaats. Op deze manier bespaar je fors.

> Eet minder vlees.

Sommigen eten misschien al minder of geen vlees, maar voor degene die dit nog niet doen, is dit een goede mogelijkheid om geld te besparen. Vlees is duur en wordt in de toekomst alleen maar duurder. Je hoeft niet perse vegetariër te worden, maar je zou bijvoorbeeld kunnen starten met 2 keer per week geen vlees te eten en dit later uit te bouwen naar 3 of 4 keer per week. Je halveert dan je vlees. Dit merk je direct in je portemonnee.

> Maak je eigen wasmiddel.

Ik koop mijn wasmiddel altijd in de aanbieding, maar zelfs dan neemt dit nog een behoorlijke hap uit mijn budget.  Een manier om dit op te lossen is om zelf je wasmiddel te maken.

• Rasp een half blok Sunlight (€ 1,20 voor 2 blokken, dus €0,30 per keer).

• Los dit op in een pan heet (tegen kook aan) water.

• Even roeren en minimaal 24 uur laten staan.

• Pureer het met de staafmixer.

• Vul de flessen en klaar is Kees!

• Als je kleine kinderen hebt of je een speciaal wasmiddel voor witte was wil hebben, kun je nog een eetlepel bak soda toevoegen (op het moment dat je de zeeprasp aan het water toevoegt). Dit bleekt wat en zorgt dat kleding sneller slijt, maar is echt magisch tegen vlekken.

• Hele erge (vet)vlekken  smeer ik direct in met het wasmiddel, net als bij normale vloeibare middelen.

> Doe de afwas met de hand.

Verkoop je afwasmachine via Marktplaats en was voortaan met de hand af. Je bespaart stroom en de aanschaf van dure vaatwastabletten. Afwasmiddel is daarentegen erg goedkoop. De opbrengst van de vaatwasser zet je apart op een spaarrekening.

> Maak zelf je schuursponsjes.

Vul een netje waarin uiten zitten met aluminiumfolie en je hebt een perfect werkend schuursponsje voor bij de afwas. Als je voorgaande tip hebt uitgevoerd, dan komt deze goed van pas.

stoppen met roken

> Stop met roken en drinken.

Voor velen een schrikbeeld, want het is zo gezellig met een wijntje, biertje en sigaretje. Maar alcoholische dranken zijn duur net zoals sigaretten en shag. Als je niet kunt stoppen met roken of drinken, probeer dan in ieder geval te halveren. Dan blijft het gezellig, je spaart geld uit en het is gezonder.

TIP! Tegenwoordig zijn er werkgevers die het stoppen met roken stimuleren door een cursus te betalen voor  werknemers die willen stoppen. Informeer eens bij je werkgever.

> Drink  minder frisdrank.

Een fles cola is niet zo duur, maar er gingen bij ons meerdere flessen frisdrank per week op. Ik besloot, ook uit gezondheidsoverwegingen, de cola te vervangen door ranja. Deze maak ik dan extra waterig aan, zodat er wel een smaakje aan zit. De kinderen vinden het heerlijk. Zelf drink ik veel water. Al met al scheelt het weer een aantal euro’s per week.

> Verkoop je dure auto.

Auto rijden is duur en wordt steeds duurder. Het rekeningrijden is al jaren een punt van discussie in het kabinet. Je betaalt brandstof, wegenbelasting, verzekering  en onderhoud, maar vergeet de afschrijving niet. Je auto verliest jaarlijks een deel van zijn waarde en uiteindelijk moet je een nieuwe aanschaffen.

Overweeg je dure auto te verkopen. Misschien kun je zonder, maar anders schaf je een kleinere, zuinigere en goedkopere auto aan.

> Ga goedkoper wonen.

Ik begrijp dat dit makkelijk gezegd is, maar het kan echt. Zelf hebben wij dit ook gedaan. Wij profiteerde van de actuele lage hypotheekrente. De enige manier om van onze hoge hypotheekrente af te komen, was ons huis te verkopen. Vervolgens kochten wij een ander huis in een goedkopere gemeente en staken de  overwaarde in het nieuwe huis.

Het resultaat was verbluffend:

  • een lagere hoofdsom. Van € 230.000 naar € 200.000.
  • een veel lagere hypotheekrente. Van 5,5% naar 2,30%.

Deze resultaten hebben een dubbel effect op onze hypotheeklasten. De lagere rente over een lagere hypotheeksom  leverde  een verlaging van onze hypotheeklasten op van maar liefst 50%. Daar word ik nog steeds erg blij van.

Als je meer wil weten over de actuele hypotheekrente, lees  dit artikel eens.

Conclusie.

Extreem besparen past wel of niet bij je. Jij weet het best tot hoe ver je wil gaan en wat ook echt haalbaar is in jouw situatie. Bovenstaande tips kun je oneindig aanvullen, maar het gaat om het principe. Zien waar mogelijkheden liggen en die zijn voor iedereen anders. Ik knip bijvoorbeeld de haren van mijn man en kinderen voortaan zelf.

Nu je meer weet over extreem geld besparen, kom je erachter dat geld besparen voor Dummies een beetje te kort door de bocht is.

De allerbelangrijkste tip om structureel geld te besparen:

M A A K  E E N  P L A N !

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close