Financieel gezond worden. Zo doe je dat.

financieel gezond

Financieel gezond.

Geld speelt een belangrijke rol in ieders leven. Je ziet het overal en je komt het op elk moment van de dag tegen. Reclames, luxe artikelen en mooie vakanties. Alles kost geld. Niets voor niets. In deze consumptie maatschappij is het erg belangrijk dat je financieel gezond bent. Anders kom je gegarandeerd in de problemen.

Voor veel Nederlanders is dat soms erg lastig, omdat zij bepaalde zaken niet (meer) kunnen betalen. Dat heeft verschillende oorzaken.

 • Er is te weinig inkomen.
 • Je geeft teveel uit.
 • Combinatie van beiden.

Als je moeite hebt met één van bovenstaande oorzaken, is het van belang dat je iets doet aan je financiële gezondheid.

Wat doe ik eraan?

Erg belangrijk, want financieel ongezond leven leidt tot stress, wat resulteert in allerlei lichamelijke klachten of zelfs depressies. Het is niet zo makkelijk als je denkt, omdat je verandert in hoe je voortaan met je geld omgaat. Jarenlang doe je het al op dezelfde manier, maar nu wil je veranderen. Bijvoorbeeld eraan wennen om minder uit te geven.

Als je hier veel moeite mee hebt, is het verstandig hulp in te schakelen. Dat kan op verschillende manieren.

Schakel een budgetcoach in.

Een budgetcoach helpt je met het inzichtelijk maken van je inkomsten, uitgaven. Daarnaast geeft een budgetcoach je tips en informatie waarmee je geld kunt besparen.

Dat is de cijferkant van het verhaal. Een budgetcoach schenkt ook aandacht aan je bewust of onbewust gedrag. Kennis van je (onbewuste) gedrag is nodig om financieel gezond te worden.

Op de website van het Nibud vind je meer informatie over budgetcoaching.

Een budgetcoach kost je minimaal € 40,00 tot € 50,00 per uur. Je begrijpt dat een traject met een budgetcoach meerdere sessies omvat en dus best prijzig is.

financieel gezond

Je doet het op eigen kracht met een beetje hulp.

Om vanuit een problematische situatie financieel gezond te worden zonder enige vorm van hulp is lastig, omdat je waarschijnlijk minder kennis van financiën hebt. Maar waarschijnlijk ook minder kennis van de gedragskant van dit aspect.

Om het toch op eigen kracht te doen, met een beetje hulp, kies je voor een cursus Budgetcoach. Deze cursus geeft je tips, informatie en kennis over geldzaken en menselijk gedrag. Dit helpt je om op eigen kracht financieel gezond te worden, maar ook te blijven.

De cursus is daarnaast goedkoper dan een traject met een budgetcoach. De investering is het dubbel en dwars waard. Met de opgedane kennis en ervaring verdien je deze investering terug en dit zie je direct terug in je financiële situatie. En je kunt anderen er mee helpen.

NTI Cursus Budgetcoach.

Wil jij zelfstandig financieel gezond worden? Dan is deze officiële cursus van NTI geknipt voor jou. Na afronding ontvang je een officieel certificaat. Met de kennis en ervaring word jij gegarandeerd financieel gezond en wijzer in geld.

En verder?

Met je kennis en ervaring van de cursus of met de hulp van een professionele budgetcoach kun je aan de slag en zet je de eerste stap naar financiële gezondheid.

Zoals ik eerder aangaf zijn er drie oorzaken waardoor je financieel niet in topvorm bent.

Het inkomen is te laag.

Je vaste lasten staan niet in verhouding tot je inkomen. Het inkomen is te laag, waardoor er maandelijks druk ontstaat aan het eind van de maand. Uiteindelijk geraak je hierdoor in de problemen. Bijvoorbeeld als de wasmachine of de auto het begeeft en er grote kosten ontstaan.

Aan het eind van mijn salaris, houd ik steeds weer een stukje maand over.

Je geeft teveel uit.

Dit komt veel voor en dat komt vaak doordat men geen inzicht heeft in de financiën. Mensen die te veel uitgeven, komen vaak aan het eind van de maand geld tekort. Simpelweg omdat het overzicht ontbreekt van wat er binnenkomt, wat de vaste lasten zijn en hoeveel er over blijft voor boodschappen en andere zaken. Vaak is hier aan het eind van het salaris nog een stukje maand over.

Combi van te laag inkomen en te grote uitgaven.

Dit is een ‘dodelijke’ combinatie, waardoor mensen in de financiële problemen komen. De balans tussen het inkomen en de uitgaven verdwijnt, waardoor er achterstanden of zelfs schulden ontstaan. Je komt gegarandeerd in de problemen als dit te lang doorgaat en de schulden zich opstapelen. Dat gaat van kwaad tot erger en hieruit ontsnappen wordt dan een hele opgave.

Hoe word ik financieel gezond?

Wat doe je er aan om het op orde te krijgen? Welke actie onderneem je? Met de kennis van de cursus kun jij dit zelf aanpakken. Stap voor stap.

Zorg voor meer inkomen.

Dit is niet wat je direct zelf in de hand hebt. Je bent hiervoor vaak afhankelijk van anderen zoals bijvoorbeeld je werkgever. Die zal je niet direct meer salaris geven wanneer jij daarom vraagt. Wel bestaat misschien de mogelijkheid, als je nog niet fulltime werkt, meer uren te werken. Daardoor krijg je meer salaris.

Als dit niet bij je eigen werkgever lukt, overweeg dan om een tweede (parttime) baan te nemen.

Een compleet nieuwe baan zoeken, waarmee je meer verdient, behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Als je een partner hebt, zijn er meer kansen om het gezamenlijke inkomen te verhogen.

Kakeibo.

De al 100 jaar bestaande Japanse huishoudboekje filosofie van de KAKEIBO: voor een gelukkig leven zonder financiële stress

Kakeibo

Waar blijft mijn geld toch iedere maand? Wie vraagt zich dat ook wel eens af? Geld dat voor het einde van de maand al bijna op is. Door alle digitale betalingen als pinnen en creditcards zijn we het gevoel van de fysieke waarde van geld eigenlijk kwijt aan het raken. Geld is minder tastbaar aan het worden voor ons, letterlijk en figuurlijk. En daarmee verliezen we inzicht &overzicht in ons financiële leven. Een KAKEIBO brengt financiële rust en financiële vrijheden.

Geef minder uit.

Houd je hand op de knip. Letterlijk. Financieel ongezonde mensen weten vaak niet waar het geld blijft. Het vliegt eruit. Vooral aan zaken die ze niet echt nodig hebben.

Zaken waaraan mensen vaak ongemerkt teveel geld aan uitgeven:

 • lunches buiten de deur
 • Starbucks koffie, flesjes water of frisdrank
 • dure broodjes in de kantine
 • dure abonnementen

Los je schulden af.

Het is niet voor niks dat men bij reclames voor leningen zegt: “lenen kost geld”. Dat is echt zo, want je betaalt rente. Zonde van het geld, dus aflossen! Als het kan direct. Maar als je het geld nog niet hebt, geef dan direct minder uit en gebruik het overgehouden geld voor aflossingen.

Bij meerdere schulden los je eerst de schuld met de hoogste rente af. Dat scheelt al iets. Met schulden bedoel ik ook de betaallimiet (rood staan) op je betaalrekening. Haal die eraf. Zo kom je niet in de verleiding om meer uit te geven dan er binnen komt.

vervangen smartphone

Zorg voor een financiële buffer.

Een financiële buffer is een ‘spaarpotje’ die je gebruikt om direct onverwachte, grotere en noodzakelijke uitgaven te betalen. Je vangt hier tegenvallers mee op zonder dat je in de problemen komt.

De financiële buffer bestaat uit een paar onderdelen:

 • vervanging van meubel en spullen in huis
 • onderhoud van je huis en tuin
 • onderhoud en reparaties van je auto
 • eventueel vervangen van je auto
 • onverwachte rekeningen

Denk bij onverwachte rekeningen aan bijvoorbeeld het vervangen van je smartphone, laptop of de fiets van je kinderen. Maar bijvoorbeeld ook een naheffing van de Belastingdienst.

Het Nibud adviseert maandelijks 10% van je inkomen opzij te zetten om je financiële buffer op te zetten. Als dit niet lukt, pas je het aan naar wat wel kan. Met een buffer ben je al aardig op weg naar financiële gezondheid.

Budgetteer.

Ik weet dat het een ‘vies’ woord is, maar als je financieel gezond wil worden, ontkom je niet aan budgetteren.

Budgetteren in het kort:

 • zet je maandelijkse inkomsten in een schema
 • noteer in dit schema ook al je maandelijkse uitgaven
 • bespaar waar mogelijk
 • maak een vast boodschappen budget
 • stel ook voor andere zaken een budget op. Maak ‘potjes’.
 • voer een weekmenu in

Tip!

Betaal je boodschappen met contant geld. Haal elke maand het vaste budget voor boodschappen contant in huis. Hiermee houd je zicht op wat je nog kunt uitgeven.

Conclusie.

Als je financieel ongezond leeft, levert je dit stress en stress gerelateerde klachten op. Het resultaat is dus tweeledig als je er aan werkt om financieel gezond te worden.

Werken aan je financiële gezondheid kun jij ook leren. Met die bagage pak je je financiën en je gedrag aan. Het kan echt. Het levert je zoveel op om zonder financiële druk te leven.

Investeer in jezelf en leef je leven.

Wil jij meer weten over besparen, spaardoelen en geldzaken? Misschien vind je onderstaande artikelen interessant.

Show More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close