Doe dit NOOIT als je een financiële buffer wil opbouwen.

financiële buffer opbouwen

Financiële buffer opbouwen.

Zoals je weet is het opbouwen van een financiële buffer erg belangrijk in het proces van financiële gezondheid. Het Nibud adviseert 10% van het inkomen apart te leggen voor het bouwen van de financiële buffer. Persoonlijk vind ik dit behoorlijk hoog. Zeker voor de lagere inkomens is die 10% een lastige opgave.

De buffer bouw je op om onverwachte, grote en noodzakelijke uitgaven meteen te betalen als het aan de orde is.

Om het bouwen van de buffer goed te laten verlopen, zijn er een aantal dingen die je absoluut moet laten.

stop borden

Doe dit nooit als je een buffer bouwt.

Een financiële buffer komt niet aanwaaien en kost tijd, omdat je maandelijks, en misschien nog tussendoor, hiervoor geld opzij zet. Tijdens het opbouwen van de buffer gelden er een paar ‘regels’ die je voor jezelf moet maken.

♦ Iets kopen zonder de prijs te vergelijken.

Een echte bespaarfreak koopt never nooit iets zonder een prijsvergelijking te maken, omdat hij of zij altijd wil besparen. Als je bespaart, weet je waar het artikel dat je wil kopen het goedkoopst is. En zo niet, dan onderzoek je het voordat je het koopt.

In het geval van boodschappen weet jij natuurlijk al waar welk product het goedkoopst is. Simpel. Dat is je ervaring en kennis die je hebt opgebouwd. Ik fiets bijvoorbeeld voor verschillende producten naar verschillende winkels. Voor groenten naar Lidl, voor boterhamzakjes naar Aldi en naar Jumbo voor chips.

Prijzen vergelijken zit als je bespaart in elke vezel van je lichaam.

financiële buffer opbouwen

♦ Zomaar een abonnement of lidmaatschap afsluiten.

Spaarzame mensen hebben geen of weinig abonnementen. Bijvoorbeeld een abonnement op een krant. Ik lees de ‘krant’ op het internet en blijf zo op de hoogte van het nieuws. Sterker nog, ik lees 3 kranten. De Telegraaf, het Brabants Dagblad en De Morgen. Maar ik heb geen duur abonnement.

Ook spelen wij niet mee met loterijen, ondanks dat we regelmatig verleidelijke post krijgen van de Postcode Loterij, Bankgiro Loterij en Vriendenloterij. Dure loterijen met een lage win kans. Eerlijk gezegd kopen we wel eens een oudejaarslot van de Staatsloterij. Je moet immers blijven dromen.

We hebben ook geen abonnement op tijdschriften en zijn geen lid van een sportschool. Wij sporten gratis door vier keer per week te wandelen. Zo’n 5 tot 10 kilometer per keer. Dat is voor ons voldoende.

Het enige abonnement dat wij hebben, is een Sim Only abonnement, maar wel een erg voordelig.

♦ Dure merkkleding kopen.

Dure en exclusieve kleding is duur, maar voor wie doe je het? Je kunt er ook mooi, modern en leuk uitzien met goedkopere kleding. Ik loop niet rond in een jute zak, maar let wel degelijk op de prijs van kleding.

Je hebt voldoende mogelijkheden om betaalbare en mooie kleding te kopen. Zoals bijvoorbeeld:

  • In de uitverkoop.
  • Bij Outlet Stores (bijvoorbeeld in Roermond of Roosendaal).
  • Tweedehands- of kringloopwinkels.
rekening te laat betalen

♦ Rekeningen te laat betalen.

Je bespaart geld als je rekeningen op tijd betaalt, omdat als je te laat betaalt er een boetebedrag bovenop komt. Dat is zonde, dus is het voordeliger om op tijd je rekeningen te betalen.

Soms krijg je zelfs korting als je binnen een bepaalde termijn de factuur betaald. Lees altijd goed op de factuur wat de mogelijkheden zijn en doe er je voordeel mee.

♦ Iets impulsief kopen.

Ken je dat gevoel dat je gewoon zin hebt om iets te kopen? Iets kleins of onzinnigs, maar soms ook iets duurs. Tja, dat kost geld. Je koopt in een emotie en denkt niet na of het echt een noodzakelijke aanschaf is. Heerlijk, maar niet goed als je een financiële buffer wil opbouwen.

Tegenwoordig denk ik, voordat ik iets koop, goed na of het wel nodig is. Niet bij de boodschappen natuurlijk, maar bijvoorbeeld bij het kopen van een nieuwe laptop, iPhone of televisie.

Als ik zo’n ‘kooprush’ krijg, ben ik niet te houden, maar ik heb een afspraak met mezelf gemaakt. Ik geef mezelf 3 dagen bedenktijd. In die 3 dagen denk ik na of de aankoop wel nodig en verstandig is. En ik beslis dit vanzelfsprekend niet alleen, maar samen met mijn partner. Vaak is de ‘rush’ in die 3 dagen dusdanig afgenomen, dat ik afzie van de aankoop.

3 dagen regel.
Stel voor bepaalde aankopen een bedenktijd van 3 dagen in, waarin je samen met je eventuele partner nadenkt of je aankoop echt nodig is. Vaak kom je er achter dat het om een impuls ging en bespaar je het geld.

♦ Reparaties uitstellen.

Je dak lekt, maar je denkt dat het wel meevalt. Of je steekt je kop in het zand omdat je niet wil dat je dak lekt. Gek, maar het gebeurt. Niet slim, want door het uitstellen kan het alleen maar erger worden. Als je het lek direct repareert, voorkom je dat er schade aan muren, vloeren of meubels ontstaan.

Hetzelfde geldt voor reparaties aan je auto. Stel ze niet uit, want met doorrijden verergert de situatie. Als je auto bijvoorbeeld olie lekt, zorg dan dat het gemaakt wordt voordat je de motor in de soep rijdt. Een nieuwe motor is duurder dan de oorspronkelijke reparatie.

En dit is wat je WÈL moet doen.

Budgetteren. Zonder budget of plan heb je geen zicht op je inkomsten en uitgaven. Zonder dat inzicht kun je moeilijker besparen. En zonder besparen, spaar je niet en moet je bepaalde zaken laten. Zoals een vakantie of een gezellig uitstapje.

Voordat je dus die financiële buffer kunt bouwen, die droomreis kunt maken of dat droomhuis kunt kopen, moet je sparen, besparen en dus budgetteren. Budgetteren heeft een negatief en suf imago, maar dat is niet terecht. Budgetteren wordt pas leuk als je erachter komt wat allemaal mogelijk is.

Wij hebben de afgelopen jaren meerdere verre reizen gemaakt doordat we budgetteerden. We maakten een plan:

  • noteerden onze inkomsten
  • schreven onze uitgaven erbij
  • brachten besparingen aan (bijvoorbeeld op verzekeringen etc.)
  • maak ‘potjes’ voor de verschillende spaardoelen (o.a. een buffer)
  • we genieten ervan!

Budgetteren of noem het een plan als je wil, is een essentieel onderdeel van mijn leven geworden. Hierdoor kunnen wij als gezin dingen doen die ik eerder niet voor mogelijk had gehouden. Bijvoorbeeld 3 weken met het gezin rondreizen door Amerika. Heerlijk, fantastisch en onvergetelijk.

Inmiddels is dit niet meer weg te denken uit ons leven en raad ik het iedereen aan. Als je wil genieten, budgetteer!

Meer weten over budgetteren?

NTI Cursus Budgetcoach

Wijzer worden met geld met de cursus Budgetcoach van NTI.

Vind je het moeilijk om meer te sparen? Of geef je vaak meer uit dan je salaris toelaat? Dat is voorbij met de cursus Budgetcoach van NTI. Je leert je financiële situatie op orde krijgen en onderzoeken hoe je je geld het best kunt besteden zodat je er het meest plezier van hebt.

Conclusie.

Als jij een financiële buffer wil opbouwen, stel dan voor jezelf een aantal regels op. Dingen die je niet doet als je werkt aan je financiële buffer of spaardoel. Met je financiële buffer vang je onverwachte financiële tegenslagen op. Bijvoorbeeld als je wasmachine kapot gaat.

Met je persoonlijke regels èn kennis over budgetteren bouw jij ook snel en efficiënt een financiële buffer op. En na de buffer spaar je op dezelfde manier door voor die mooie auto of die mooie reis waarvan je dacht dat het niet mogelijk zou zijn.

Wil je meer weten over besparen, zuinig leven, spaardoelen en budgetteren? Misschien vind je onderstaande artikelen interessant.

Show More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close