In & om huis

Genieten van het leven. Super handige tips.

Leef je leven.

Genieten van het leven?

Wat is genieten van het leven? Hoe doe je dat en wat heb je er voor nodig? Geniet ik wel genoeg van het leven? Vragen die de meeste van ons wel kennen, maar de vraag is of we er iets mee doen.

De huidige maatschappij staat in het teken van presteren en geld verdienen. Ook bij ons. We werken allebei hard voor een mooi huis, een dure auto, nette kleding voor de kinderen, vakanties en nog veel meer. Naast het werk brengen we de kinderen naar het sporten en hun vriendjes en vriendinnetjes, doen we het huishouden, halen we boodschappen en zorgen we voor het eten.

Pfff….als ik het zo opschrijf, breekt het zweet me weer uit, omdat ik me besef dat het lang zo gegaan is. Tot die ene ochtend inmiddels bijna 2 jaar geleden.

Voortekenen.

Ik wist dat ik het druk had, omdat dat nu eenmaal zo gaat als je twee jonge kinderen hebt en daarnaast ook werkt.

Die ochtend was niet anders dan anders. Opstaan, wassen, aankleden, kinderen wekken, wassen en aankleden, ontbijt maken. Daarna lunchpakketjes maken en de kinderen aansporen dat ze hun schoenen aan moeten doen omdat we anders te laat komen op school en het werk.

Nadat ik de kinderen naar school had gebracht en in de auto stapte om naar het werk te rijden, gebeurde er iets. Op de radio speelde het liedje ‘I won’t give up’ van Jason Mraz. Ik hoorde het en begon te huilen. Niet zomaar, maar echt huilen. Tranen met tuiten en ik kon niet stoppen. Waarom ik huilde wist ik niet, maar ik had nog nooit zo gehuild.

genieten van het leven

Ziek.

Ik belde mijn leidinggevende en gaf aan wat er was gebeurd. Hij adviseerde me naar huis te gaan en de rust te nemen die ik nodig had. Thuis heb ik mijn man gebeld en ben in bed gekropen en heb de hele dag geslapen. Mijn man ving de kinderen op en zorgde voor het eten, omdat ik in bed lag.

De volgende dag ging het weer een beetje en maakte ik een afspraak bij de dokter. Die gaf aan dat het de voortekenen waren van een burn-out. Ik? Degene die altijd rustig bleef en alles overzag? Dat kon niet! Maar het was natuurlijk wel zo.

Hoe verder?

Gelukkig ging het met hulp van mijn gezin, familie en vrienden en een professional al snel beter. Op het werk kreeg ik de ruimte. Ik sprak met mezelf af dat ik het nooit meer zover zou laten komen. Maar hoe ging ik dat doen?

Na een paar gesprekken met een professional gaf het World Wide Web me, na veel zoeken, wat handvatten. Momenten van rust inbouwen en genieten van het leven. Ontspannen, genieten, het hier en nu en mindfulness zijn de sleutelwoorden die me op weg hielpen.

Life is a journey. Enjoy the ride.

genieten van het leven

Besparen stressvol?

Jullie kennen dit verhaal nu en weten dat ik redelijk obsessief bespaar op van alles en nog wat. Ik weet wat jullie denken: “Dat gaat mis, want ze wil teveel.” Nee, dat gebeurt niet. Zeker weten want ik heb hulpmiddelen en manieren gevonden om dat te voorkomen. Daarnaast is het besparen een passie, waar ik veel positieve energie uit haal. Ook haal ik veel energie uit het bloggen, dat inmiddels ook een passie is geworden.

Ik gebruik die hulpmiddelen en manieren inmiddels al bijna 2 jaar en het gaat erg goed. Ik geniet met volle teugen van het leven, mijn gezin, familie en vrienden en de fantastische reizen die we maken. Het besparen helpt me hierbij, omdat ik hiermee mijn spaardoel bereik. Mooie reizen maken met mijn gezin. Verstand op nul en genieten maar.

Hoe? Met deze tips geniet je meer.

Wees bewust.

De tijd vliegt, hoor je vaak. Dat is niet zo vreemd, omdat het ook zo is. Ben je ervan bewust dat dit je leven is. Dit is het en als het voorbij is, krijg je het niet meer terug. Dus moet je het doen met de tijd die je gegeven is. En wat is beter dan te genieten van het leven in die tijd.

Creëer momenten van rust.

Om meer te genieten van het leven is het van belang dat je momenten van rust inbouwt. Stap niet meteen in de ochtend in de ‘sneltrein’ om in de automatische piloot je lijstje af te werken. Stap een of twee keer per dag uit de ‘sneltrein’ en ontspan.

Neem 2 keer per dag een 10-tal minuten de tijd om te ontspannen. Op de website van Ger Schuring vind je mp3’tjes met ontspanningsoefeningen. Deze oefeningen zijn laagdrempelig, kort en vooral overal uit te voeren, maar daarnaast ook nog uiterst effectief. Vooral de ‘Bodyscan‘ van 8 minuten en de speciale oefening ‘3 minuten ademruimte‘ werken erg goed.

Leef in het hier en nu.

Blijf niet hangen in het verleden, maar leef nu. Gisteren is al voorbij. Nu, vandaag op dit moment is het te doen. Ook niet morgen, maar nu. Pluk de dag! Niet morgen, maar nu.

De meditatie oefeningen uit de vorige tip helpen je hierbij. Mocht je andere meditatie oefeningen willen proberen. Op de website van Edel Maex, de grondlegger van mindfulness in de lage landen, vind je meer geleide meditatie oefeningen.

Chaos in je huis, is chaos in je hoofd.

Ruim je huis op.

Ruim je huis op, organiseer en ruim rommel en overbodige spullen op. Een opgeruimd huis geeft rust, omdat de troep en chaos het genieten in de weg staat. Rommel is een stoorzender.

Geef of gooi spullen weg of verkoop het. Maakt niet uit hoe, maar doe er afstand van.

genieten van het leven

Geniet van de dagelijkse dingen.

Bijvoorbeeld het moment dat je de kinderen naar school brengt. Straks zijn ze groot en gaan ze alleen. Geniet ervan nu het nog kan. Veel waardevolle momenten gaan voorbij omdat we door razen in een sneltreinvaart. We mopperen als het sneeuwt, maar hoe mooi is het landschap niet als het sneeuwt. Geniet van dat moment. Sta eens stil bij wat je allemaal hebt. Je staat versteld hoeveel je hiervan kunt genieten.

Blijf sociaal.

Zoek de mensen op wie je graag om je heen hebt. Je gezin, familie en je vrienden, maar ook die oud klasgenoot die je eens in de paar jaar spreekt. Of die gezellige collega met wie je wel eens luncht. Omring je met de mensen waarom je geeft. Verspil je tijd en energie niet aan mensen die je niet mag of waar je je niet prettig bij voelt.

Vier je successen en goed nieuws.

Deel positieve ervaringen en goed nieuws met je vrienden, collega’s of je familie. Door dit bewust te beleven en daarnaast te delen in de successen van anderen geeft dit je een geweldig gevoel. Daarnaast voelen anderen zich ook beter als je oprecht blij bent voor hun. Dit geeft jou ook weer een goed gevoel. WIN WIN!

Uit die comfortzone.

Stap er uit. Onderneem eens iets wat helemaal buiten je comfortzone ligt. Je wordt er alleen maar wijzer van omdat het anders is dan anders. Ga skydiven, bezoek onbekende plekken of ontmoet nieuwe mensen. Nieuwe avonturen. Het zorgt voor een mooie afwisseling.

genieten van het leven

Vind een passie.

Bij mij was dit het besparen en later het bloggen hierover. Ik haal hieruit zoveel energie en vreugde omdat ik mijn spaardoelen hiermee behaal. Mijn huidige spaardoel is een reis naar Florida met mijn gezin. Het idee dat we deze reis gaan maken levert mij zoveel op. De kinderen zijn lyrisch over de VS en zullen ontzettend blij zijn als we dit bekend maken.

Positiviteit.

Weg met die mitsen en maren. Weg met het halflege glas. Bekijk situaties vanuit de positieve hoek en je zult merken dat dit veel prettiger is. Mensen reageren anders op positiviteit. Negatieve mensen stralen dit met heel hun houding uit en dragen dit over. Het is besmettelijk zeg ik wel eens met een lach.

Ben positief en merk dat je omgeving dit overneemt. Het wordt dan veel gezelliger en je bereikt meer.

Conclusie.

Als je bovenstaande tips in acht neemt, leer je echt meer te genieten van het leven. Natuurlijk zul je wel eens vervallen in oud gedrag, maar je hebt de tools om het tij te keren en mindful de zaken te benaderen. Besef dat je het zelf moet doen, want jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven.

Just Do It!

Show More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close