Gratis dagje weg in natuurgebieden in het Hart van Brabant.

Gratis dagje weg.

Een heerlijk dagje uit. Daar houd ik van, omdat je dan even weg bent uit het dagelijkse ritme. Als het dan ook nog geen geld kost, past dat helemaal goed in het plaatje. Mijn bespaarhart klopt dan al sneller. Een gratis dagje weg in de natuur in de omgeving kost niets en het is fantastisch mooi.

Wij wonen in Midden Brabant. In de buurt zijn er verschillende natuurgebieden die uitstekend geschikt zijn voor een gratis dagje weg. Je kunt hier wandelen, fietsen en genieten van de rust en de natuur. Maar ook met kinderen is het hier geweldig vertoeven, omdat ze vrijuit kunnen spelen. Heerlijk ravotten in de vrije natuur, maar daarnaast ook leerzaam en gezond.

gratis dagje weg

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen.

Dit geweldige en unieke natuurgebied tussen Loon op Zand en Drunen is sinds 2002 een Nationaal Park. Het ligt tussen een park is ruim 3.500 hectare groot en staat bekend om de zandverstuivingen. De enige van deze omvang in heel Noordwest-Europa. Echt uniek dus.

Naast de stuifzanden bestaat het gebied uit bossen, moerassen en natte weilanden. Je kunt hier in elk seizoen heerlijk tijd doorbrengen met wandelen, maar ook heerlijk genieten van de rust en ruimte. Kinderen hebben vrij spel en kunnen heerlijk ravotten.

Op verschillende plaatsen in het park heb je horecagelegenheden voor een kop koffie of een biertje, maar je kunt natuurlijk ook van je eigengemaakte lunch genieten in de natuur. Want we hadden het tenslotte over een gratis dagje uit.

Het park is vanaf verschillende kanten te bereiken en parkeren kan op verschillende plekken. Op deze website vind je de adressen van de verschillende parkeerplaatsen, maar ook van andere faciliteiten in en rond het park.

“Wandelen is het beste medicijn”.

Hippocrates
gratis dagje weg
Grafheuvel uit de Midden-Brons tijd
(1700-1000 v.Chr.).

De Regte Heide.

Dit heidegebied ligt zuidelijk van de gemeente Goirle tegen de grens met België. Het is 250 hectare groot en is het leefgebied van verschillende soorten moerasvogels zoals de grutto en de kievit.

Kenmerkend voor dit gebied zijn de 6 grafheuvels midden in het gebied. Deze grafheuvels dateren uit de Midden-Bronstijd (1700-1000 v.Chr.) en zijn goed zichtbaar. Dit spreekt kinderen aan, omdat ze een beeld krijgen bij iets wat echt oud is.

Het gebied is in het verleden gebruikt voor militaire oefeningen en heeft een behoorlijke geschiedenis die terug gaat tot in de late prehistorie. In de Tweede Wereldoorlog is er zelfs een schijnvliegveld aangelegd om de Duitsers te misleiden. Uitgebreide informatie over de geschiedenis van de Regte Heide vind je hier.

De heide is vanaf verschillende kanten bereikbaar. Er zijn verschillende kleinere parkeerplaatsen. Bijvoorbeeld aan de Rielsedijk, Het Hoefke of de Nieuwkerksedijk Zuid.

In het zuiden van de Regte Heide liggen de natuurgebieden Halve Maan, Ooijevaarsnest en Nieuwkerk.

gratis dagje weg

Surea in Dorst.

Dit deel van het uitgestrekte bosgebied De Boswachterij heet in de volksmond Surea, omdat dit voorheen Natuurbad Surea was. Een openluchtbad waar veel mensen uit de omgeving van genoten hebben. Dit natuurbad is in 2006 gesloten, omdat het verwaarloosd werd. Het gebied werd daarna aan de natuur teruggegeven.

Natuurbad Surea in Dorst

Het gebied is ontzettend rustig, fijn en mooi om in te wandelen, omdat het erg weids is. Je ziet er allerlei dieren zoals broedvogels en vlinders, maar de Schotse Hooglanders zijn het allerleukst. De grote kolossen lopen vrij rond en kom je overal tegen in het gebied. In en aan het water, grazend of liggend in het gras. De Hooglanders zorgen voor de begrazing van het gebied.

Er zijn tal van wandelroutes in het gebied en kinderen kunnen er heerlijk spelen.

Het gebied is van meerdere kanten te bereiken. Parkeren kan op de parkeerplaats aan de Wethouder van Dijklaan in Dorst of op het kleine parkeerplaatsje aan de Vijf Eiken.

Leestip: Low budget vakantie Europa. 13 gouden tips.

Landgoed Gorp en Roovert.

Het landgoed is 1.200 hectare groot en ligt tussen Goirle, Hilvarenbeek en Poppel aan de Belgische grens.

Op het landgoed vind je een gedenkteken uit de Tweede Wereldoorlog. In augustus 1942 werden op deze plek 5 gijzelaars geëxecuteerd door de Duitsers, omdat ze wraak namen voor een actie van het verzet. Het monument bestaat uit een grote zwerfkei met een plaquette. Jaarlijks vindt er op deze sinistere plek een herdenking plaats voor de 5 gijzelaars.

Op het landgoed slingert de Rovertse Leij door de bossen. Je kunt het kleine riviertje volgen langs een smal zandpaadje. Je waant je op dat moment in dit deel van het bos helemaal alleen, maar dat is natuurlijk niet zo.

het jachthuis in Gorp en Roovert

Een hoogtepunt is het “kasteeltje” in het bos van buurtschap Gorp. Oorspronkelijk gebouwd als jachthuis voor een Spaanse edelman in 1849. Het is een idyllisch plaatje en het huis wordt nog steeds bewoond.

Het landgoed is goed bereikbaar vanaf de rotonde op de Turnhoutsebaan en biedt bij de natuurpoort De Roovertsche Leij voldoende parkeerplaats. Hier vind je ook een heerlijk terras en de kinderen kunnen spelen in het klimbos. Dit is niet gratis, maar wellicht een leuk extraatje voor de kinderen.

't zand in Alphen

Recreatiegebied ’t Zand.

Recreatiegebied ’t Zand in Alphen ligt vlak naast de Chaamse bossen en is een ideale gelegenheid voor een gratis dagje weg. Je kunt hier in de zomer heerlijk genieten van de zon, strand en het water. In de omgeving is het heerlijk wandelen.

Je kunt hier een hele dag gratis vertoeven. Er staat in het hoogseizoen een frietkraam met heerlijke friet en snacks. Als je jezelf wil kietelen kan dat, maar het hoeft niet. Wij nemen altijd zelf eten en drinken mee. Dat bespaart geld.

Het gebied wordt ook gebruikt voor evenementen zoals bijvoorbeeld fiets- en paardenwedstrijden, openluchttheater en de nieuwjaarsduik.

Parkeren is gratis en daar is voldoende ruimte voor. Je bereikt de parkeerplaats via Voskuil.

Wil je na het recreëren nog winkelen? Dan is het leuk om even naar Baarle Nassau, de Belgische enclave in Nederland, te rijden. Op zondagen is het hier gezellig en bedrijvig. De grens loopt hier kriskras door het dorp, straten en zelfs winkels heen. Leuk om een keer te zien.

Conclusie.

Na het lezen van de informatie over deze gebieden heb je gevarieerde opties voor een gratis dagje weg. Kinderen vinden het heerlijk, omdat ze graag vrijuit spelen, klimmen en zich verstoppen.

Wandelen kan prima op elke locatie. Met het juiste schoeisel en materiaal kun je hier overal terecht. Als je op zoek bent naar voordelige wandelschoenen voor jou of de kinderen, kijk eens bij Decathlon. Echt een goede kwaliteit voor een hele mooie prijs.

Een dagje uit kan dus gewoon gratis. Helemaal voor niks. Ook voor het parkeren als je met de auto gaat. Als je geld wil uitgeven kan dat natuurlijk ook, want bij elke locatie is een horecagelegenheid voor een versnapering of gewoon een kopje koffie.

Wil je meer lezen over goedkope reizen of trips? Misschien vind je onderstaande artikelen interessant.

Goedkoop dagje uit – 11 inspirerende tips.

Wat kun je doen als je je verveelt? 21 low budget tips.

Show More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close