Hoe houd ik geld over? Zo lukt jou dat ook.

hoe houd ik geld over

Hoe houd ik geld over?

Op de vraag ‘hoe houd ik geld over?’ is mijn antwoord simpel en kort. Ik geef minder geld uit dan er binnenkomt. Punt. Uit. Klaar.

Het antwoord is dan wel simpel en kort, maar er is veel aan vooraf gegaan voordat ik zover was. Je kunt het vergelijken met stoppen met roken. Iedereen weet dat roken erg ongezond is, maar toch blijven mensen roken. Zelfs als ze die lugubere plaatjes op de pakjes sigaretten zien en weten dat ze eraan dood kunnen gaan. Daar zit iets meer achter.

Dat is ook zo met geld uitgeven. Je weet dat het niet kan en er door in de problemen kunt komen, maar toch blijf je geld uitgeven. Ook hier zit meer achter.

Geld uitgeven is makkelijk.

Door de technologische ontwikkelingen verdwijnt contant geld steeds meer uit het straatbeeld. Je betaalt met je iPhone, iDeal, PayPal of (contactloos) met je betaalpas. Lekker makkelijk. Wie heeft er nog contant geld in zijn portemonnee? Juist! En daar zit nou de crux.

Contactloos of met een betaalpas betalen voel je niet. Het doet geen pijn, je voelt en merkt er niets van en dus betaal je veel te makkelijk. Als je betaalt met cash geld moet je geld uit je portemonnee pakken, het muntgeld uittellen, het wisselgeld terug krijgen en het geld weer in je portemonnee stoppen. Al deze handelingen laten je voelen dat je geld uitgegeven hebt. Je voelt de pijn.

Hier speelt de commercie op in en die laten jou erin tuinen, zodat je je geld makkelijk uitgeeft in plaats van spaart.

contactloos betalen

Sparen versus uitgeven.

Dat we moeite hebben met sparen is niet vreemd. Dat is al jaren zo en een van de oorzaken ligt dieper dan je zou denken.

2000 jaar geleden spaarden we kippen, geiten en koeien. Je kon precies zien hoeveel dieren je buurman had. Dat was gewoon zichtbaar en je kon proberen zelf meer kippen en koeien te krijgen.

Toen kwam het geld en later werd dit digitaal, waardoor het sparen niet meer zichtbaar was. Op je bankrekening buiten het zicht van iedereen. Jij kunt ook niet zien hoeveel geld je buurman op zijn (spaar)rekening heeft.

Het sparen werd dus onzichtbaar, maar het uitgeven van geld niet. Dit is extreem zichtbaar geworden. Mede door tv, reclames en social media, zoals Instagram en YouTube, zie je hoe er geld uitgegeven wordt aan allerlei zaken. Je ontkomt er niet aan en het beïnvloedt je. Ook jij gedraagt je zo.

Je wordt overspoeld met folders, sales, kortingen en super aanbiedingen. Ook zie je hoe buren, familie en vrienden hun geld uitgeven aan auto’s, vakanties of kleding. Ongewild doe je hier aan mee.

Onthoud: Uitgeven is zichtbaar en sparen onzichtbaar.

“Geld uitgeven moet pijn doen”.

Dan Ariely

De excuses.

Naast alle verleidingen praten we het ons zelf goed dat we bepaalde zaken kopen. We verzinnen excuses om de aankoop voor ons zelf te verantwoorden. In de psychologie noemen ze dit cognitieve dissonantie en niets is menselijker dan dit. Een moeilijk woord voor ‘recht praten wat krom is’.

Bijvoorbeeld: Mijn kind zit te vaak achter de computer te gamen, maar dan kan ik even wat klusjes doen of ontspannen, en daar heeft het hele gezin baat bij.

Zo gaat het ook met geld uitgeven. De meest voorkomende excuses en goed pratertjes voor het uitgeven van geld zijn:

Gezellig.

Na een dag hard werken, vind je dat je het verdient om een drankje te doen op een terras met een vriendin. Onder het mom van ‘lekker gezellig’ geef je geld uit aan dure drankjes.

terras in Utrecht

Zo goedkoop.

Dat jurkje was zo goedkoop dat je het niet kon laten liggen. Die kans krijg je nooit meer, dus je koopt het jurkje terwijl je het eigenlijk niet nodig had.

Sociaal gedrag.

Je hebt een afspraak met een vriendin van vroeger en jullie hebben elkaar jaren niet gezien. Als aardigheidje neem je een bosje bloemen mee voor haar. Ze bedankt je en dit voelt goed. Hiermee voldoe je aan de sociale verwachting.

Copy cat.

Je wil niet buiten de boot vallen en koopt dus ook die jas, waarmee je jezelf die bepaalde stijl hippe aanmeet zodat je er bij hoort. En dat dit ook gezien wordt.

Geld Sparen

Hoe spaar je geld?

Hoe houd ik dan geld over en hoe spaar je dan geld? Dat is dus de vraag en het antwoord er op is buitengewoon simpel en eenvoudig. En als ik het zeg, denk je dat het een grap is.

Uit een wetenschappelijk onderzoek dat gedragspsychologen uitvoerden in Afrika blijkt de zichtbaarheid van het spaargedrag erg belangrijk. Verrast? Wacht maar.

Men onderzocht hoe mensen gestimuleerd konden worden om te sparen. Hiertoe werden verschillende stimuli gebruikt bij verschillende groepen om het resultaat te testen. Ze werkten onder andere met fricties, berichtjes en beloningen en onderzochten het resultaat hiervan op het spaargedrag van de groepen.

De groep die het meest spaarde, was de groep die een goudkleurige munt kreeg met 24 vakjes. De vakjes stonden voor het aantal weken dat het onderzoek duurde. De groep kreeg de instructie de munt goed zichtbaar op te hangen en een vakje aan te kruisen wanneer ze die week hadden gespaard.

De andere stimuli lieten geen noemenswaardige stijging van het spaargedrag zien. De zichtbare munt deed dat wel. Die groep hield geld over en spaarde.

Als je het sparen zichtbaar maakt, spaar je dus beter en makkelijker dan op andere manieren en houd je geld over. Dat is het ‘geheim’.

Kleuterschool.

Het resultaat van het wetenschappelijk onderzoek verraste me, maar aan de andere kant ook weer niet. Het was herkenbaar en deed me denken aan de kleuterschool.

Weet je nog wat er gebeurde als je op de kleuterschool je werkje goed had gedaan? Ja, dan kreeg je een plaatje van de juf en je was zo trots als een pauw. Dat plaatje motiveerde je enorm en je wilde de volgende keer weer een plaatje. Je prestatie werd zichtbaar door het plaatje en dat stimuleerde jou, maar ook het klasgenootje naast je. Die wilde natuurlijk ook een plaatje.

Zo simpel, maar erg doeltreffend. Maak het sparen zichtbaar en het sparen gaat je beter af.

Hoe houd ik geld over?

Het wetenschappelijk onderzoek intrigeerde me en ik besloot het boek van Dan Ariely te kopen. Dan Ariely is hoogleraar gedragseconomie en heeft een boek geschreven over ‘Geld en Gedrag’.

In dit boek beschrijft hij op leuke, goed leesbare en humoristische manier de psychologie achter het omgaan met geld. Het irrationeel gedrag als het over inkomsten en uitgaven gaat en hoe wij ons om de tuin laten leiden door marketing en ons eigen brein.

Met dit boek kom je erachter hoe je brein werkt bij het omgaan met geld, maar ook hoe jij dit goed kunt aanpakken en in je voordeel te laten werken.

Geld en gedrag

Wil jij ook weten wat er in je brein gebeurt als het om geld gaat?

Dit boek beschrijft op goed leesbare en humoristische wijze hoe dit werkt.

Wil jij je nooit meer laten bedotten door marketing en erachter komen hoe je meer spaart?

Mijn zichtbaarheid.

De vraag ‘Hoe houd ik geld over’ stond al en het antwoord is dat er tegenwoordig in de keuken een A4’tje hangt met daarop de maanden. Ik zet een kruis door de maand als ik weer gespaard heb. Ik kijk elke maand er weer naar uit om een kruis te zetten op de lijst.

Het boek van Dan Ariely geeft me inzicht in mijn gedrag en hoe ik hiermee rationeel om kan gaan.

geld besparen

Het resultaat.

Om te kunnen sparen, maakte ik, met de opgedane kennis, mijn inkomsten en uitgaven inzichtelijk met behulp van mijn Budgetplanner. Een handig Excel sheet waarin je de bedragen invult.

Na het inzicht beoordeelde ik de uitgaven en stelde per onderdeel een strak budget vast. Hierdoor bracht ik direct besparingen aan. Het geld dat overbleef wordt nu elke maand automatisch, direct nadat onze inkomsten binnen zijn, naar de spaarrekening geboekt. En elke maand zet ik een kruis als dit bedrag aan het eind van de maand nog steeds op de spaarrekening staat.

Conclusie.

Er komt dus meer kijken bij sparen dan je denkt en hier kun je je voordeel mee doen. Als je weet wat er in je omgaat kun je dit in je voordeel gebruiken.

Daarnaast maakt de maatschappij je het lastiger om te sparen doordat het uitgeven van geld zo zichtbaar is tegenwoordig. Ongewild beïnvloedt het je.

Door juist je spaargedrag zichtbaar te maken, motiveer je jezelf om door te gaan met sparen. En door minder uit te geven blijft er meer over om te sparen.

Wil je meer weten over besparen en het inzichtelijk maken van je inkomsten en uitgaven? Binnenkort volgt een artikel over hoe ik zelf budgetteer.

En misschien vind je onderstaande artikelen interessant.

Beter omgaan met geld? Hier leer je budgetteren.

Minder geld uitgeven. De allerbeste besparing.

Gratis dagje weg in natuurgebieden in het Hart van Brabant.

Show More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close