Geld & zo

Lenen kost geld, maar is dat erg?

Geld lenen kost geld. Voor sommigen is geld lenen vloeken in de kerk, maar als de omstandigheden goed zijn, zoals bijvoorbeeld een stabiel en goed inkomen, kan geld lenen een uitstekend alternatief zijn.

Zo kun jij je spaargeld aan zaken uitgeven die voor jou ook belangrijk zijn in het leven. Denk hierbij aan de droomreis die je had gepland.

Zijn jouw omstandigheden goed en wil je meer weten over geld lenen?

geld lenen kost geld

Geld lenen kost inderdaad geld en vaak staan er nog de woorden “let op” voor. Dat schrikt af, maar dat is natuurlijk niet voor niets, omdat in het verleden dergelijke financiële producten zonder enige kennis ervan werden afgesloten. Hierdoor kwamen mensen in de financiële problemen. Maar geld lenen is niet iets slechts of immoreel. Nee, soms biedt een lening uitkomst. Zeker als bepaalde stabiele factoren aanwezig zijn.

Mijn ouders leerde mij dat je nooit geld leent, behalve voor het kopen van een huis. Deze les geef ik door aan mijn kinderen, maar ben er ook achter dat geld lenen soms een uitkomst kan zijn. Belangrijk hierbij is dat het verantwoord is. De rijksoverheid heeft hiervoor een checklist ontwikkeld, omdat niet iedereen de verantwoordelijkheid goed kan inschatten.

Waarom geld lenen?

Voorbeeld:

Je spaart voor een verre reis die je over 4 maanden wil maken met je partner, maar dan krijg je kosten aan je auto. Het is voordeliger een andere auto aan te schaffen, omdat de reparatie duur is ten opzichte van de waarde van de auto.

Je staat hier voor de moeilijke keuze om de verre reis uit te stellen of tijdelijk een bedrag te leent waarmee je een andere auto koopt. Je zet een aantal zaken op een rij:

Voor

Tegen

  • je hebt een goed inkomen
  • partner verdient stabiel
  • de maandlast is laag
  • het rentepercentage is laag
  • je kunt het betalen
  • er zijn geen andere leningen/kosten
  • lening kan in 7 maanden terug betaald worden
  • je betaalt rente
  • lost maandelijks een bedrag af
  • lenen kost geld

Verantwoord geld lenen.

Als je bovenstaande omstandigheden meeneemt, is de afweging om een lening af te sluiten en deze zo spoedig mogelijk af te lossen, een verantwoordelijke keuze. Het bedrag aan rente en aflossing past immers goed in het inkomen en binnen 7 maanden is de lening afgelost.

Hoeveel geld leen je?

Dat hangt ten eerste af van wat het object wat je wil kopen kost. Ten tweede hoeveel eigen geld je investeert. Meer eigen geld inbrengen, betekent dat je een kleiner bedrag leent.

Als we uitgaan van het eerdere voorbeeld dat je een auto koopt, kun je ervoor kiezen een luxe BMW te kopen. Om het te lenen bedrag zo klein mogelijk te houden, kun je bijvoorbeeld ook een Citroen C3 kopen. Een goedkopere auto betekent een kleiner leenbedrag, lagere maandlasten en eventueel een snellere aflossing.

Ik kan me voorstellen dat je moeilijk kunt inschatten hoeveel je kunt lenen, maar dat je dit wel wilt weten. Je kunt bij veel aanbieders geheel kosteloos en simpel berekenen hoeveel jij kunt lenen.

Soort lening.

Een lening voor een auto komt in verschillende leenvormen voor. Je kunt bijvoorbeeld voor een Persoonlijke Lening kiezen of voor een flexibel Doorlopend Krediet. Belangrijk bij het maken van de keuze is dat je je goed laat adviseren door een erkend adviseur, omdat deze je goed en duidelijk de verschillen tussen de verschillende vormen kan uitleggen.

Looptijd van de lening.

De looptijd van een lening is een belangrijk onderdeel bij het afsluiten van een lening. Je leent geld voor een auto, dus moet je vooraf nadenken over hoe lang je met die auto wil rijden.

Stel je voor dat je de auto 5 jaar wil rijden. De looptijd van de lening dien je af te stemmen op deze 5 jaar. Het is niet aan te raden een langere looptijd aan te gaan dan dat je de auto hebt.

Verder moet je bij het vaststellen van de looptijd rekening houden met de maandlast. Hoe korter de looptijd, hoe hoger het periodieke bedrag dat je aflost.

Het is daarom verstandig je hierbij goed te laten adviseren door een erkend adviseur.

Advies over een lening.

Eerder gaf ik al aan dat advies vragen erg belangrijk is. Je komt hierdoor niet voor verassingen te staan. Let bij het adviseren er goed op dat er kosten aan verbonden kunnen zijn. Vergelijk aanbieders en maak een keuze uit de beste voorwaarden. Dit is niet altijd de goedkoopste aanbieder.

Vaak is het zo dat u kosteloos een vrijblijvende offerte kunt aanvragen. Maak hiervan gebruik. Zo krijgt u direct een goed idee.

Show More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close