Low budget vakantie Europa. 13 gouden tips.

low budget vakantie europa

Low budget vakantie Europa.

Volgende maand komt bij de meesten van ons het vakantiegeld weer binnen. In het verleden begonnen bij mij dan ook pas de vakantiekriebels. Tegenwoordig beginnen die al een stuk eerder, want onze eerste vakantie in het jaar is niet meer de zomervakantie. Sinds 2 jaar gaan we eerst low budget op vakantie in Europa.

Eerlijk gezegd gaan wij van het vakantiegeld meerdere keren op vakantie. Waar we voorheen al het vakantiegeld in één keer uitgaven, gaan we nu 2 keer weg.

Al het vakantiegeld op.

Tot een paar jaar geleden boekte ik al in november onze vakantie. We huurde dan voor 2 weken een mobil home in het hoogseizoen in Frankrijk of Spanje.

De laatste keer dat we terugkwamen, maakte ik de balans op. Kijken wat we deze vakantie hadden uitgegeven. Ik schrok me wild. Echt waar, en ik besloot toen dat we dit nooit, maar dan ook nooit meer, op deze manier zouden doen.

Voor het verblijf in een veredelde stacaravan waren we al € 2.100,00 kwijt. Dat is € 150,00 per nacht. Dat is nog duurder dan in een vier sterrenhotel.

Dan moet je er ook nog naar toe rijden. Brandstof kost je al ongeveer € 300,00. Tel daar nog eens € 200,00 op voor tol en dan ben je er alleen nog maar. Uit eten, boodschappen, ijsjes en drankjes op het terras maken de rekening volledig. Totaal kwam ik op ruim € 3.500,00 uit. Voor 2 weken vakantie met nog 1 vrije week voor de boeg. Het hele vakantiegeld besteed.

low budget vakantie europa

Oplossingen zoeken.

We hadden hier nooit eerder bij stil gestaan, maar beseften dat we dit niet meer wilden. Zoveel geld uitgeven in 2 weken. Daar moesten we iets op verzinnen.

We wilden wel op vakantie blijven gaan, omdat we daar erg van genieten als gezin. Maar niet meer zo. Met minder geld zou het ook moeten lukken. Daar was ik van overtuigd. Ik besloot dit verder uit te zoeken en kwam erachter dat het wel kan, maar daar moet je dan wel iets voor doen.

Low budget.

Een low budget vakantie in Europa. Dat was de oplossing, maar over low budget wil ik nog iets kwijt. Deze term had bij mij een negatieve lading. Low budget kwam niet leuk over, maar dat is helemaal niet zo. Het is maar net hoe je het invult.

Low budget betekent voor mij zo goedkoop mogelijk, maar met zo min mogelijk concessies in kwaliteit. Eigenlijk voor een dubbeltje op de eerste rang. Veel voor weinig of hoe je het ook wil noemen.

13 gouden tips voor een low budget vakantie in Europa.

Met deze tips kun je veel geld besparen en toch genieten van een heerlijke welverdiende vakantie voor je gezin. Hoe meer tips je toepast, hoe goedkoper je vakantie wordt.

Als je het zelfs goed uitkient, kun je met behulp van deze tips net als ons 2 keer per jaar op vakantie.

1. Kies een goedkope bestemming.

Bepaalde landen en gebieden zijn duurder dan anderen. Dat wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Vooral door vraag en aanbod. De verhuurders in Spanje en Frankrijk kunnen vragen wat ze willen. De vakantiegangers komen toch wel.

Bezoek een land dat goedkoper is. Ga bijvoorbeeld kamperen in Polen. Daar betaal je geen € 65,00 voor een kampeerplaats, maar nog geen € 15,00 per nacht.

Voor de wintersport kun je uitwijken naar Bulgarije in plaats van het dure Frankrijk en Oostenrijk. De stad Bansko in Bulgarije biedt uitstekende ski faciliteiten aan voor weinig geld. Met alles erop en eraan. Een skipas voor 1 week kost ongeveer € 100,00. Een koopje.

low budget vakantie

2. Investeer in een eigen kampeermiddel.

Geld uitgeven zul je denken? Jazeker, want als je een tent, caravan of vouwwagen koopt, hoef je voortaan geen dure accommodatie meer te huren.

Als je op een camping met veel faciliteiten in Spanje of Frankrijk een mobil home huurt, kost je dat € 150,00 per nacht. Een kampeerplaats kost je daar “slechts” € 65,00. Dat vind ik nog duur, maar dat is een keus.

Als je veel reist met het kampeermiddel, haal je de kosten eruit.

3. Vliegen of zelf rijden?

Met de eigen auto rijden, lijkt vaak het goedkoopst, maar dat is niet altijd zo. Tegenwoordig vlieg je voor weinig geld naar de bekende en onbekende vakantiebestemmingen.

Met Skyscanner zie je in één oogopslag de goedkoopste tickets. Als je ver van tevoren boekt, vlieg je het voordeligst. Je zou voor de aardigheid eens moeten kijken. Je staat versteld.

Reken eens uit wat het kost met de auto. De kosten voor brandstof, tol en vignetten lopen soms behoorlijk op. Vergelijk het eens met een vliegticket en beslis dan wat je doet.

Leestip: Vakantiegeld 2019. Sparen, uitgeven of ….. anders?

4. Boek een goedkope accommodatie of camping.

De prijzen van hotels, motels, resorts en campings verschillen enorm. Het loont echt om deze te vergelijken voordat je ze boekt.

Denk na of je op die zonnige bestemming zonder dat bubbelbad in de badkamer kunt. Denk na over concessies die de prijs van de accommodatie drukken.

Een camping direct aan zee, is vaak veel duurder dan een camping die iets verder van de zee ligt. Boek een goedkopere camping en loop op je gemak naar het strand.

5. Tank goedkoop.

Tank niet langs de snelweg als je besluit zelf naar je vakantiebestemming te rijden, omdat de benzine daar veel duurder is dan wanneer je even de snelweg verlaat. Kijk of je nog in België, Luxemburg of Duitsland kunt tanken, voordat je een duurder land zoals bijvoorbeeld Frankrijk in rijdt.

tolweg naar Frankrijk of Spanje

6. Vermijd tolwegen.

In Frankrijk, Spanje en Italië betaal je flinke bedragen aan tol om over bepaalde wegen te rijden. Kies ervoor om tolwegen te vermijden. Je rijdt dan via kleinere wegen binnendoor naar je bestemming. Op die manier zie je ook veel meer van de omgeving dan alleen de snelweg en de drukke parkeerplaatsen.

Nog rigoureuzer is dat je de landen die tol heffen, helemaal vermijdt. Ga naar een land zonder tol. 100% besparing.

7. Reis zonder vignet.

In Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk dien je vignetten te hebben op bepaalde routes.

In Duitsland heb je de milieusticker waarmee je door bepaalde gebieden kunt rijden. Als je alleen over de snelweg rijdt, heb je deze niet nodig. Zwitserland heeft ook een vignet. Hiermee mag je over alle wegen rijden. Het kan ook zonder vignet, maar dan rijdt je binnendoor en over kleinere wegen. In Oostenrijk is een vignet verplicht als je het land in rijdt.

De vignetten zijn niet zo duur als tol, maar je kunt er op besparen als je wil. Kies zelf wat je prettig vindt.

8. Ga buiten het seizoen op vakantie.

In juli en augustus, tijdens het hoogseizoen, liggen de prijzen veel hoger dan in het voor- en naseizoen. Vermijd het hoogseizoen en ga in de meivakantie of in de herfstvakantie.

Als je buiten de schoolvakanties kunt gaan, kies dan voor die periodes in het voor- of naseizoen. Het scheelt echt heel veel.

9. Kook zelf.

Uit eten in restaurants is vele malen duurder dan wanneer je zelf je eten klaarmaakt. Kook dus zelf en bespaar veel geld uit. Als je het zelf klaar gemaakte eten in een gezellige setting eet, is dat net zo leuk. Dat is tenminste onze ervaring.

10. Kook slim.

Zelfs als je zelf je eten klaarmaakt, kun je nog besparen. Kook slim en maak bijvoorbeeld een grote pan pasta in een keer klaar voor 2 dagen. Zet in de koelkast en eet het op een andere dag op. Heerlijk met een simpele salade.

11. Koop in een goedkope supermarkt.

Winkels op resorts, campings en aan boulevards zijn veel duurder dan de gewone supermarkten. Deze liggen dikwijls wel iets verder weg, maar hiermee bespaar je veel geld. Het is echt de moeite waard.

Onze ervaring is dat Lidl en Aldi tegenwoordig in veel landen actief zijn. Het scheelt je veel geld als je hier je boodschappen koopt.

12. Boodschappen vanuit Nederland meenemen.

Oer Hollands en geldbesparend. Nederlanders staan er om bekend dat ze veel boodschappen van thuis meenemen naar hun vakantie adres. Zoals bijvoorbeeld aardappelen, chocolade hagel en pindakaas. Klinkt vreemd, maar als je in landen verblijft waar levensmiddelen duurder zijn, bespaar je veel geld.

13. Maak een lunchpakket.

Als wij op vakantie een dagtrip maken, nemen we altijd lunchpakketjes en flesjes drinken mee, omdat we anders dure broodjes en frisdranken bij tankstations kopen. Dat hakt er best in als je bijna dagelijks op pad gaat.

Koop dus brood en beleg bij een goedkope supermarkt en maak lunchpakketjes klaar voor onderweg. Geniet heerlijk op een bankje in de natuur van je zelfgemaakte lunch.

Conclusie.

Je kunt behoorlijk besparen op je vakantie door deze tips te gebruiken. Combineer er lekker op los en bespaar zoveel mogelijk. Het geld dat je bespaart, kun je gebruiken voor andere doelen. Misschien wel voor een tweede vakantie. Precies wat je zelf wil.

Wij gaan bijvoorbeeld over een aantal weken 7 dagen kamperen in Polen met onze caravan. We nemen boodschappen mee, koken zelf en reizen zonder vignetten over tolvrije routes. Hierdoor kost deze trip ons niet veel geld.

Ben je benieuwd naar wat het ons kost? Ik zal bij terugkomst een blog hier aan wijden.

Wil je meer lezen over besparen? Misschien vind je onderstaande artikelen interessant.

Veilig rijden verzekering ANWB. Mijn ervaringen.

Courgette kweken. Wat een geweldig avontuur!

Aangifte Inkomstenbelasting 2018. Zo krijg jij 100% zeker bericht voor 1 juli

Show More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close