Minder geld uitgeven. De allerbeste besparing.

Minder geld uitgeven.

Besparen, besparen en besparen. We hebben het er veel over en bekijken alle mogelijkheden om geld te besparen op onze uitgaven. Een bepaald product ergens anders te kopen voor minder geld. Maar we zien hierbij een belangrijk gegeven over het hoofd. Als we helemaal niets of minder geld uitgeven, besparen we het meest. Dat is zo klaar als een klontje.

Als je bepaalde dingen niet koopt, bespaar je dat hele bedrag in een keer. Dus als je minder geld uitgeeft, bespaar je het meest.

Anders.

Minder geld uitgeven voor aankopen of zelfs niet uitgeven is anders dan besparen. Bij het besparen koop je het goedkoopste product en geef je dus nog geld uit. Als je bepaalde spullen niet koopt, geef je over het geheel genomen minder geld uit dan als je het wel zou kopen.

Hoezo niks uitgeven?

Helemaal geen geld uitgeven kan natuurlijk niet, omdat je natuurlijk je huur of hypotheek en vaste lasten betaalt. En je koopt boodschappen, omdat je simpelweg moet eten. Besparen hierop kan natuurlijk wel.

Het gaat hier meer om andere producten die je aanschaft. Bijvoorbeeld kleding of meubels. Zo zijn er nog veel meer zaken waaraan we geld aan spenderen.

Feitelijk is het een kwestie van keuzes maken. Koop ik die spijkerbroek of houd ik het geld over en spaar ik voor die nieuwe iPhone X? Meer is het niet.

Wat wel en wat niet?

Ik gaf al aan dat niets uitgeven aan huur of hypotheek niet reëel is. Daar gaan we het ook niet over hebben. Maar wat dan wel? Die spijkerbroek van dat ene merk die je zag bij het winkelen. Dat is iets om goed over na te denken.

Je kunt jezelf hiervoor als hulpmiddel een aantal vragen stellen:

  • waarom wil ik deze broek nu eigenlijk?
  • hoeveel broeken heb ik nog?
  • heb ik deze broek echt nodig?
  • wat als ik deze broek niet koop?
  • heb ik een ander belangrijker spaardoel?

Als je eerlijk antwoord geeft op deze vragen weet je welke keuze je maakt. Je koopt de broek of niet.

As je bijvoorbeeld nog 5 spijkerbroeken hebt en spaart voor een vakantie, is het wellicht een optie om het geld opzij te leggen voor die droomvakantie. Je hebt immers nog 5 spijkerbroeken die je kunt dragen. Niemand zal het verschil merken hoor.

stop borden

Stel je aankoop uit.

Je kent het spreekwoord vast. Van uitstel komt afstel. Nou, dat is nu juist de bedoeling. Vaak is het zo dat je die mooie jeans impulsief koopt op basis van een emotie. Als je rationeel nadenkt over de aankoop kan het resultaat anders zijn.

Om jezelf tijd te geven er rationeel naar te kijken, stel je de aankoop gewoonweg uit. Je koopt die jeans nu niet en geeft jezelf 4 dagen bedenktijd. In veel gevallen koop je het dan niet, omdat je eigenlijk weet dat je die jeans niet echt nodig hebt. Of omdat je er nog 5 in de kast hebt hangen en die ook kunt dragen.

Budgetteer.

Ben je nu gek op kleding en maakt die jeans je nu echt gelukkig, dan is het wellicht een optie om hiervoor een maandelijks budget vast te stellen. Bijvoorbeeld: ik leg elke maand € 25,00 opzij voor kleding.

Dit kun je contant doen, maar ook digitaal. In de apps van banken kun je spaardoelen maken en deze een naam geven. Maak een kopje kleding en maak maandelijks geld hier naar over als je salaris binnenkomt.

Budgetteren is een erg belangrijk , zo niet onmisbaar, onderdeel van besparen en minder uitgeven. Zeker als je moeite hebt om je financiën op orde te krijgen.

Het mooie van budgetteren is dat iedereen het kan leren. Er zijn cursussen die je leren hoe je budgetteert en je financiële zaken op orde krijgt.

Binnenkort vertel ik je hier meer over. In een nieuwe blogpost vertel ik jullie alles wat je moet weten over budgetteren.

club bar concert

Sla een keer over.

Stel je voor dat je wekelijks uitgaat met vriendinnen en hier veel geld aan uitgeeft. Besluit voor jezelf een of twee keer niet te gaan en blijf gezellig een avondje thuis door op de bank met een boek of een mooie tv-serie. Waarschijnlijk mis je er niks aan.

Je bespaart meteen en het geld kan opzij voor je vakantie, auto of ander spaardoel.

Keuzes maken.

Natuurlijk loop je graag rond in nieuwe kleding en wil je die iPad, schoenen en etentjes met vriendinnen. Dat is logisch, maar je kunt je geld maar een keer uitgeven. Als je een bepaald doel hebt, is het een kwestie van keuzes maken.

Als je die mooie reis wil maken met je gezin echt wil maken, zul je daar geld voor opzij moeten zetten. Als je inkomen alleen niet toereikend is, zul je minder (of niets) uit moeten geven aan andere zaken. Je maakt dan een bewuste keuze voor die reis. En op die manier behaal je de doelen die je gesteld hebt.

Conclusie.

Geld helemaal niet uitgeven lukt niet altijd, maar het levert je wel direct een besparing op. Met al die besparingen realiseer jij makkelijker je doelen, zoals bijvoorbeeld die roadtrip door de Verenigde Staten. Of backpacken in Thailand.

Keuzes maken is het sleutelwoord. Als je de juiste keuzes maakt, haal je je doelen.

Wil je meer lezen over besparen? Misschien vind je onderstaande artikelen interessant.

Gratis dagje weg in natuurgebieden in het Hart van Brabant.

Goedkope recepten voor 5 euro. Bespaar veel geld.

Low budget vakantie Europa. 13 gouden tips.

Show More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close