De oorzaken van schulden. Herken ze en voorkom het.

oorzaken van schulden

Oorzaken van schulden.

Steeds meer mensen komen in de financiële problemen. Vaak omdat ze teveel geld uitgeven. De instanties die eerste hulp bij schulden aanbieden, hebben het mega druk. Daarnaast schieten budgetcoaches en hulpverleners als paddenstoelen uit de grond. En dat is nodig, want vaak genoeg komen mensen er zelf niet uit. De eerste hulp bij schulden door professionals is essentieel. Maar wat zijn nu de oorzaken van schulden? Hoe komen mensen dusdanig in de problemen dat het water hun aan de lippen komt te staan?

Schuldhulpverlening gaat vaak gepaard met armoedebestrijding. Dit is erg actueel en daarnaast onderwerp bij (lokale) overheden.

Onderzoekers en wetenschappers zoeken de oorzaken van schulden tegenwoordig ook in het gedrag van mensen. Schulden ontstaan vaak door een combinatie van factoren. Dit kunnen gebeurtenissen zijn, maar ook de kennis over financiële zaken en de vaardigheden spelen hierbij een rol. Gedrag is steeds vaker onderdeel van onderzoek.

Een veel gebruikte indeling van onderzoekers over de oorzaken van schulden is die van professor De Greef uit 1992.

Je hebt:

Overlevingsschulden.

De inkomsten zijn te laag in verhouding tot de vaste lasten van een gezin. Op langere termijn is dit gedoemd te mislukken. Hierdoor raakt men in de problemen. Op deze manier bouw je schulden op. Dit zie je veelal bij de lagere inkomens.

Overbestedingsschulden.

Bij deze oorzaak speelt het inkomen geen rol. Dat is voldoende, maar de uitgaven staan niet in de verhouding. Er wordt structureel meer uitgegeven. Dan beginnen de problemen.

Aanpassingsschulden.

Door een gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld een echtscheiding, werkeloosheid of arbeidsongeschiktheid, veranderen de levensomstandigheden. Dikwijls gecombineerd met een forse daling van het inkomen. De onverwachte daling veroorzaakt vaak de schulden.

Compensatieschulden.

Deze is actueel en onderdeel van steeds meer onderzoeken. De schulden bij deze oorzaak komen voort uit overbesteding. Onder andere door compensatiegedrag. Psychische problemen liggen hier vaak aan ten grondslag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een drugs-, gok- of koopverslaving.

“32% van de Nederlandse huishoudens heeft betalingsachterstanden.”

Nibud

5 factoren.

In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een onderzoek uitgevoerd. Ze stelde 5 factoren op. Als je huishouden hieraan voldoet, loop je een verhoogd risico op problematische schulden.

 • Meer dan drie soorten niet betaalde rekeningen hebben door financiële redenen.
 • 1 of meer niet betaalde rekeningen hebben door financiële redenen. Zoals bijvoorbeeld in de categorieën hypotheek, huur, elektriciteit, gas of water, ziektekostenverzekering, bij de afbetaling van leningen en afbetalingsregelingen.
 • De (totale) som van de niet betaalde rekening(en) bedraagt meer dan € 500,00.
 • Minimaal 5 keer per jaar rood staan voor een gemiddeld bedrag van € 500,00.
 • Een creditcardschuld hebben van meer dan € 500,00.
creditcard schulden

Gevolgen.

Je kent het wel. Rood staan bij de bank. Dit is veruit de meest bekende vorm van geld lenen. Bijna iedereen heeft er wel eens gebruik van gemaakt. Makkelijk als je even geen geld hebt om die boek te kopen.

Als het goed is, ben je erachter gekomen dat dit niet zo handig is. Het terugbetalen blijkt vaak lastiger dan je denkt. Veel problematische schulden beginnen op deze manier.

Tegenwoordig zie je vaak dat door een te duur telefoonabonnement een schuld ontstaat. Of bijvoorbeeld door hoge studiekosten. Mede door het nieuwe stelsel van studiefinanciering. Of door online winkelen.

Veel voorkomende schulden.

Overal waar geld aan te pas komt, kunnen schulden ontstaan. De meest voorkomende schulden zijn:

 • Achterstanden bij betalingen voor vaste lasten. Bijvoorbeeld huur/hypotheek, energie, water of verzekeringen.
 • Fraudeschulden. Zoals bijvoorbeeld bij de Sociale Dienst of het UWV.
 • Belastingschulden. Denk hierbij aan gemeentelijke- of wegenbelasting.
 • Studieschulden.
 • Verkeers (boetes)

Natuurlijk zijn dit niet de enige voorkomende schulden. De lijst is nagenoeg oneindig. Bij flinke problematische schulden zie je vaak dat er meer en grotere schulden zijn die steeds weer oplopen.

Lenen kost altijd geld.

Dit is een waarheid als een koe. Lenen kost altijd geld. Altijd, want naast het bedrag wat je terugbetaald, betaal je ook rente. Die rente zorgt ervoor dat je altijd meer betaald dan je oorspronkelijk geleend hebt.

Leasen, kopen op afbetaling of huurkoop. Geef het beestje maar een naam. Allemaal zaken waarbij sprake is van manier van lenen. Vaak heb je het niet eens door. Bijvoorbeeld de ‘gratis’ telefoon bij een telefoonabonnement. Reken maar eens uit wat je in totaal betaald. Je staat versteld.

Grip op je geld houden.

Het is belangrijk dat je grip op je geld houdt en je financiën op orde hebt. Maar hoe doe je dat dan?

Budgetteren is het toverwoord. Als jij moeite hebt met geld om te gaan, teveel uitgeeft of niets overhoudt dan is het tijd om te budgetteren. Feitelijk is budgetteren niets anders dan inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven en daar een balans in aanbrengen.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Als jij echt wil leren budgetteren kan dat zelf, maar wil jij budgetteren als een pro, dan raad ik je aan een cursus te volgen.

De cursus Budgetcoach van NTI leert je wijzer te worden met geld.
Je leert je financiële situatie op orde te krijgen en onderzoeken hoe je je geld het best kunt besteden zodat je er het meest plezier van hebt.

Nooit meer schulden.

Nu jij de oorzaken van schulden kent en hopelijk meer kennis opdoet over budgetteren, kom jij nooit meer in de financiële problemen. Je zult in de toekomst deze momenten herkennen en voorkomen dat je schulden opbouwt. Geen schulden meer.

NTI Cursussen - 50% korting

Conclusie.

De oorzaken van schulden zijn, als je ze kent, niet zo moeilijk. Maar dat is met alles. Het is zeker geen hoge wiskunde. Als je maar € 1,00 in je portemonnee hebt, kun je niets kopen van € 2,00. Simpel.

Als er onverwachte gebeurtenissen voorkomen, is het zaak dat je goed inzicht krijgt en direct actie onderneemt. Je moet namelijk grip op je geld blijven houden. Zo blijf je uit de schulden. Goed inzicht krijgen in je geldzaken is belangrijk. Budgetteren. Blijf niet afwachten, maar ga aan de slag.

Ben je geïnteresseerd in dit onderwerp of wil je meer weten over besparen? Misschien vind je onderstaande artikelen interessant.

Vakantiepark in Duitsland? Gewoon doen!

Hoe houd ik geld over? Zo lukt jou dat ook.

Minder geld uitgeven. De allerbeste besparing.

Show More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close