Geld & zo

Snel geld verdienen.

Droom of werkelijkheid?

snel geld verdienen

Snel geld verdienen.

Het beeld dat veel jongeren tegenwoordig van werken hebben, klopt volgens mij niet helemaal. Of zelfs helemaal niet? Snel geld verdienen staat voorop.

Mijn zoon rende vanmorgen binnen en riep: “Mama, heb je vlog van Enzo gezien?” Ik: “Uh, nee.” Hij weer: “Enzo heeft een nieuwe Jeep Grand Cherokee Trackhawk. Die kost € 240.000 en er zijn er maar 6 van in Nederland.”

Dromen?

Snel geld verdienen? Dat wil iedereen toch? Inderdaad, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Jongeren worden op social media overspoeld met jonge, vlotte en hippe influencers die hun rijkdom en dure spullen showen op hun kanalen. Niet zo gek dat zij dit ook willen.

Mijn zoon wil als hij ouder is bijvoorbeeld al een Rolex, een Ferrari, een ontzettend dure camera van Sony en nog veel meer. Wat ik al heb horen voorbij komen, loopt in de tonnen. Ongelofelijk. Met droge ogen en zonder te knipperen zegt hij regelmatig dat hij dit wil. Nu is hij aan het sparen voor een iPhone X.

Realiteit.

Het is niet dat ik zijn droom wil verpesten, maar enige realiteit is wel op zijn plaats. Hij beseft nu niet dat het overgrote deel van de bevolking gewoon hard moet werken voor hun geld.  Ik zeg niet dat het onmogelijk is, maar het komt natuurlijk niet zomaar aanwaaien. Die bekende YouTubers zijn immers ook ooit begonnen met een goedkoop cameraatje.

snel geld verdienen

Risico’s.

Natuurlijk zijn er opties waarmee je snel geld kunt verdienen (of verliezen). Loop het casino in met je spaargeld en zet alles op rood. 50% kans dat je erg snel geld verdient, maar ook 50% kans dat je al je zuur verdiende spaargeld verliest.

Ook schimmige en criminele activiteiten leveren snel geld op, maar wil jij het risico lopen op een gevangenisstraf? Nee toch. Die optie valt zeker af.

Beleggen op de beurs? Of Crypto valuta’s kopen zoals bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum? Ook dat kan, maar het verleden heeft bewezen dat ook hier behoorlijke risico’s aan zitten. Daarnaast adviseert men bij beleggingen vaak een lange termijn strategie. Dus snel geld verdienen gaat ook hier niet op.

Zelfs in de Playstation game GTA is snel geld verdienen geen optie meer. Veel gamers vergaarde via omwegen veel fictief geld om in het spel uit te geven. Sony stak er een stokje voor en blokkeerde gamers die  via deze snelle weg geld verdiende.

Huiswerk.

Om de realiteit bij mijn zoon te laten doordringen, zonder zijn droom te verpesten, vroeg ik hem  hoeveel geld hij had.  Hij had bijna € 150 en begreep meteen dat hij het hier niet mee ging redden.

Hier kwam de uitgelezen mogelijkheid hem iets te leren over geld en sparen. Mijn opdracht voor hem luidde:

  1. Noteer hoeveel zakgeld je krijgt.
  2. Schrijf op waaraan je dit opmaakt.
  3. Kun je hierop besparen?
  4. Verzin 3 manieren om aan meer geld te komen.

Analyse van een 13-jarige.

Nou, ik stond verbaasd waar hij mee aan kwam. Hij had in Excel een overzicht gemaakt. Compleet met kleurtjes en formules. Ik was echt onder de indruk. Zijn conclusie was dat het op de manier zoals hij nu bezig was nog 11,5 maand zou duren voordat hij zijn iPhone X kon kopen. Dat wilde hij natuurlijk niet.

Als eerste ging hij minder snoep kopen, geen dure broodjes meer op school en stoppen met frietjes bij de voetbalclub. Daarna wilde hij  folders gaan rondbrengen, maar ook klusjes doen voor zijn opa’s en oma’s zodat hij meer inkomsten kreeg. Die wilde hem natuurlijk graag helpen en stemden hiermee in. De laatste zag ik niet aankomen.  Hij gaf aan dat zijn vriendjes meer zakgeld kregen en dat hij op internet  gezien had dat hij onder het gemiddelde zat van wat leeftijdsgenoten aan zakgeld krijgen. Dus hij vroeg om verhoging van zijn zakgeld.

Regel Uw Geldzaken.

Ik vroeg hem of hij misschien mijn blog gelezen had, maar dat was niet zo zei hij. Ik was super trots op hem en had het niet beter kunnen doen.

Het spreekwoord “aan een appelboom groeien geen peren” komt hier goed tot zijn recht.

Zijn conclusie was dat met dit plan hij zijn iPhone X al over 6,5 maand kon kopen. Maar hij twijfelde of hij dit wel zou doen, want het was veel geld en hij besefte nu wat hij er allemaal voor moest doen om dit bij elkaar te krijgen. Misschien kocht hij wel een refurbished iPhone of zelfs ‘maar’ een iPhone 8.

Jong geleerd is oud gedaan.

Met slechts een klein zetje in de rug ging hij zelf aan de slag en kreeg meer inzicht in zijn geldzaken. Kinderen op jonge leeftijd laten omgaan met geld, stimuleert ze enorm.  Ze zelfstandig de waarde van geld leren kennen . Later hebben ze hier veel voordeel van.

Zo leren ze dat snel geld verdienen niet vanzelfsprekend is en dat ze een inspanning moeten leveren voor hun geld. Daarnaast leren ze dat ze moeten (be)sparen om de dingen te kopen die ze graag willen hebben.

Voor nu heb ik in ieder geval een ‘partner in crime’ gevonden die ook spaart voor zijn doelen.

Ik ben een trotse mama.

snel geld verdienen

Actie t/m 6 mei
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close