Geld & zo

Tanken in België en Duitsland. Bespaar maar liefst honderden euro’s.

Pak je voordeel.

Tanken in België.

Wij tanken benzine in België. Elke week weer. Dat kan makkelijk omdat wij in de grensstreek wonen vlakbij Poppel. Het tankstation ligt 50 meter over de Belgische grens. Waarom wij tanken in België ligt voor de hand. Omdat wij hierdoor elke week weer geld besparen. Week in, week uit. Het hele jaar door. Of het nu over besparen op benzine, eten, energie, boodschappen of uitstapjes gaat, maakt ons niet uit. Op deze manier vervullen wij onze dromen.

Ik rijd dus elke zondagavond heen en weer naar Poppel om de tank te vullen bij een Belgisch tankstation. Het is voor mij ook een lekker rust momentje. Ik luister naar harde muziek en rijd mijn hoofd leeg en bespaar tegelijkertijd. Win win!

Is Belgische benzine niet anders?

Tot voor kort kon je in België gewoon euro95 benzine tanken, maar dat is veranderd. Vanaf januari 2107 is euro95 in België verdwenen en vervangen door E10. Dat is dus anders, maar heeft minder invloed dan je zou denken.

In Nederland is al E5 verkrijgbaar en in oktober 2019 zal E10 ook verplicht worden aangeboden bij de Nederlandse tankstations, omdat ook Nederland de CO2 uitstoot wil verminderen. Daarnaast geeft Nederland hiermee invulling aan Europese regels. Daarmee is de Belgische benzine niet anders dan die in Nederland of zelfs Duitsland.

E10 is een mengsel van 90% fossiele brandstof en 10% (bio)ethanol. E5 bevat 5% (bio)ethanol.

E10 niet voor iedereen?

90% van alle auto’s is geschikt voor E10. Slechts 10% niet, omdat dit bij deze auto’s kan leiden tot beschadiging van rubbers, kunststof afdichtingen en pakkingen.

Het gaat hierbij vooral om auto’s die ouder zijn. Via E10check kun je kijken of jouw auto geschikt is voor E10. Als je het merk kiest, krijg je direct het resultaat te zien.

Als jouw auto niet geschikt is voor E10 tank dan gewoon euro95 of SuperPlus 98. Ik verwacht dat de prijs van E10 in de toekomst lager zal zijn dan die van euro95, omdat de overheid het gebruik van E10, en daarmee het verminderen van CO2 uitstoot, wil stimuleren.

Op de website van de ANWB vind je meer informatie over de verschillende soorten brandstoffen in België.

Opbouw benzineprijs.

Voordat ik je vertel hoeveel ik bespaar met het tanken in België, geef ik je eerst een overzicht van hoe de prijs van benzine in Nederland is opgebouwd. Ik weet zeker dat ik je laat schrikken.

Maar liefst 46% van de benzine prijs bestaat uit accijns. Accijns is een verbruiksbelasting die onder andere wordt geheven op alcohol, tabak, brandstoffen en frisdranken. Daarnaast maakt BTW nog eens 17% van de benzine prijs uit. BTW (tarief 21%) is een belasting die boven op de verkoopprijs komt.

Dus 63%, meer dan de helft, van de prijs van benzine bestaat uit belasting en daar zit juist het prijsverschil tussen Nederland en België, maar ook Duitsland.

Benzine prijzen Europa.

Door beleid van de overheid kunnen benzine prijzen in de verschillende landen van Europa nogal verschillen. Daarnaast beschikken enkele Europese landen zelf over olievoorraden en hoeven dus niks te importeren. Met als gevolg dat de kostprijs al lager is. Zoals bijvoorbeeld Bulgarije.

Wat koste een liter benzine in Europa?

Let op! De genoemde prijzen zijn adviesprijzen d.d. maart 2019 en pomphouders mogen hiervan afwijken.

Landeuro95 per liter
Nederland€ 1,70
België
€ 1,36
Duitsland€ 1,34
Luxemburg€ 1,17
Frankrijk€ 1,47
Denemarken€ 1,51
Bulgarije€ 1,01
Groot Brittannië€ 1,36

Je ziet dat er nogal wat prijsverschillen zijn en dat de benzine in Nederland veruit het duurst is. Het verschil tussen Nederland en Bulgarije is bijvoorbeeld maar liefst € 0,69 per liter. Een gemiddelde auto heeft een tankinhoud van 50 liter. Per tank verschilt het dus € 34,50. Je leest het goed hoor. € 34,50 verschil. Maar ja, het gaat te ver om even naar Bulgarije te rijden om te tanken.

tanken in België

Hoeveel bespaar ik in België?

Je hebt in Poppel meerdere tankstations, maar ik rijd altijd naar het station dat pal op de grens met België ligt, omdat deze het dichtstbij ligt. Dat is een rit van 7 kilometer heen en 7 kilometer terug. In totaal rijd ik dus 14 kilometer voor een volle tank benzine.

>Het prijsverschil tussen Nederland en België is € 0,34.

>De tankinhoud van onze auto is 56 liter.

>Onze auto rijdt gemiddeld minimaal 1 op 14.

Omdat wij de tank nooit tot de laatste druppel leeg rijden, reken ik voor het gemak met 50 liter.

Rekensom.

50 liter benzine à € 0,34 levert € 17,00 voordeel op een volle tank benzine. Ik trek hier 1 liter à € 1,36 van af, omdat ik natuurlijk ook naar het tankstation moet rijden. Omdat onze auto minimaal 1 op 14 rijdt, kost de rit van en naar het tankstation slechts 1 liter benzine à € 1,36.

Totale besparing tanken in België: € 17,00 – € 1,36 = € 15,64 op 1 volle tank.

Zoals ik al in het begin aangaf, rijd ik elke week naar het Belgische tankstation. Ik bespaar dus wekelijks zo’n € 15,00. Op jaarbasis is dat maar liefst € 750,00 en dus ruim € 60,00 per maand. Dat is dus echt een flinke besparing die je direct opzij kunt zetten voor je spaardoel.

Zoals je weet is ons spaardoel voor dit jaar een mooie reis naar Florida met het gezin en door in België te tanken komt er wekelijks € 15,00 in het Florida potje.

Wat ook helpt.

Ondanks dat ik het tanken een heerlijke bezigheid vind, probeer ik daarnaast ook zuinig te rijden om toch minder geld uit te geven aan brandstof. Ik voorkom daarmee dat ik nog een keer extra moet tanken.

Wij besloten, om geld te besparen, ons rijgedrag aan te passen. Hoe?

Rustig optrekkensnel schakelen naar 2e versnelling
Eerder schakelenlager toerental aanhouden bij op schakelen
Snelheid minderenOp snelwegen max. 105 km/u rijden

Eigenlijk doen mee mee aan ‘het nieuwe rijden‘. Als je dit toepast merk je dat je zuiniger rijdt en minder geld uitgeeft aan brandstof. Sportief rijden vond ik altijd erg leuk, maar als ik kan besparen pas ik me graag aan. En het loont.

tanken in belgië

Druk.

Bij het tankstation waar ik altijd tank is het doorgaans erg druk, omdat ik natuurlijk niet de enige ben die dit kunstje kent. Het is vaak aanschuiven en je bent op drukke dagen gemiddeld 10 à 15 minuten kwijt voordat je aan de beurt bent. Maar dat levert je wel behoorlijk wat geld op.

Veel mensen tanken niet alleen, maar kopen meteen hun rookwaren en bier. Tegenover het tankstation staat namelijk een bierhal. Dat is ook veel goedkoper dan in Nederland.

Om de drukte te vermijden tank ik altijd op zondagavond, als iedereen Studio Sport kijkt. Dan is er meestal niemand en je betaalt simpel via de betaalautomaat.

Is tanken in België interessant voor jou?

Zoals je ziet loont het de moeite om te tanken in België. Maar natuurlijk alleen als de afstand naar de pomp redelijk dichtbij is of als je regelmatig in de buurt komt. Bijvoorbeeld omdat je ouders daar wonen.

Vanaf het moment dat de kosten om naar de pomp in België te rijden het bedrag van de besparing benaderen, loont het niet meer.

Stel je eens voor dat je op 30 kilometer afstand woont van het benzinestation in Poppel. Je zou dan 60 kilometer heen en terug rijden. Als je auto 1 op 14 rijdt, verbruik je hiervoor 4,3 liter benzine. Dat kost je € 5,85.

Ondanks dat je best ver van de grens woont, bedraagt je besparing toch nog ruim € 11,00. Je ziet dat het dan toch nog aantrekkelijk voor je is.

Het omslagpunt ligt op als je ongeveer op 75 kilometer afstand van de pomp woont. Als je dan in België 50 liter tankt, bespaar je niets, maar het kost je ook niets.

Hoe zit het met diesel en LPG?

Met diesel en LPG in België ligt het anders. De prijs een een liter diesel ligt op dit moment in België hoger dan in Nederland. Je ziet dus nu het rare effect dat Belgen in Nederland diesel tanken en Nederlanders naar België rijden voor benzine.

Als je auto op LPG rijdt, kun je ook besparen door naar België te rijden om te tanken. Ten eerste omdat LPG in België € 0,33 goedkoper is dan in Nederland. Ten tweede omdat je naast LPG ook benzine nodig hebt in een auto die op LPG rijdt. Weliswaar niet veel, maar alle kleine beetjes helpen.

Het voordeel op LPG is ondanks dat het prijsverschil € 0,33 is iets kleiner omdat een LPG tank vaak minder inhoud heeft.

tanken in Duitsland

Tanken in Duitsland.

En hoe zit het dan in Duitsland? Aangezien ik in de grensstreek van België woon, heb ik zelf niet veel ervaring met het tanken in Duitsland. Wij hebben in het verleden vaak door Duitsland gereisd, waardoor we natuurlijk ook wel eens hier hebben getankt. En ja, ook in Duitsland is het veel voordeliger om benzine te tanken dan in Nederland.

De benzineprijs in Duitsland is op dit moment € 1,34. Dat is zelfs lager dan de prijs in België. Ik hoef je niet voor te rekenen om te laten zien dat je ook hier honderden euro’s per jaar kunt besparen als je tankt in Duitsland.

Zelfs als je verder weg van de grens woont, blijft het aantrekkelijk om in Duitsland te tanken.

De prijzen van diesel liggen in Duitsland iets lager dan hier. Het verschil is nu € 0,19 per liter. Je kunt voor je zelf uitrekenen of dat voordelig voor je is.

Het verschil bij LPG is € 0,26 per liter en volgens mij ook zeker de moeite waard om te kijken of je hiermee geld kunt besparen.

tanken in België

Kritiek op de overheid.

Je begrijpt dat Nederlandse pomphouders in het grensgebied hier niet blij mee zijn en hun ongenoegen hebben geuit bij de overheid. Omdat meer dan de helft van de benzineprijs uit belastingen bestaat, houden zij de regering verantwoordelijk dat zij veel minder benzine meer verkopen. Hierdoor zijn hun inkomsten de afgelopen jaren behoorlijk gekelderd en zijn er inmiddels veel pompen gesloten.

Conclusie.

Tanken in België en Duitsland kan je, als je redelijk in de buurt woont van de grensstreek van België of Duitsland, honderden euro’s voordeel per jaar opleveren.

Reken voor jezelf eens uit of het voor jou voordelig is. Zelfs al tank je een keer in België of Duitsland. Je bespaart dan al. Alle besparingen zijn meegenomen en tellen mee.

Wil je meer lezen over mijn besparingen? Misschien vind je onderstaande artikelen interessant.

Vakantiegeld 2019. Sparen, uitgeven of ….. anders?

Superveel besparen? Leer haren knippen.

Wat kun je doen als je je verveelt? 21 low budget tips.

Show More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close