In & om huis

Tuin ideeën en klein budget? Zo doe je dat!

Tuin ideeën.

Ideeën voor de tuin heb ik, al zeg ik het zelf, slim aangepakt. Met ons wensenlijstje, een strak budget en het internet hebben wij onze tuin met een klein budget ingericht.

Begin 2018 kochten wij een ander huis. Bouwjaar 1936. Wij moesten er enorm veel aan doen, omdat wij het aan onze wensen wilden aanpassen. Nieuwe vloeren door heel het huis, nieuwe badkamer, alle kamers stuken, elektra door heel het huis aanpassen, alles verven, leidingen in de muren frezen en nieuwe radiatoren. Volgens mij vergeet ik nog wat, maar je begrijpt wat ik bedoel.

En natuurlijk hebben we een tuin die ook aangepakt moet worden. Maar die hebben we natuurlijk even gelaten voor wat het was, omdat het huis eerst af moest. En nu komt de tuin aan de beurt.

Klein budget.

Vanzelfsprekend was ik verantwoordelijk voor het budget en hebben we op de hele verbouwing behoorlijk bespaard. Ondanks dat waren het toch grote uitgaven en hebben we, weloverwogen, meer geld uitgegeven.

Na al die verbouwingen wilden we graag ook de tuin aanpakken, maar omdat we met het huis al meer uitgaven, mochten de ideeën voor de tuin niet teveel geld kosten. We moesten dus alles zelf doen, omdat het uitbesteden voor het aanleggen van je tuin behoorlijk veel geld kost.

Om alle plannen en ideeën voor de tuin in goede banen te leiden, ging ik zoals altijd weer structureel te werk.

tuin ideeën

Tuin ontwerp.

Ik begon met een ontwerp voor onze ‘nieuwe’ tuin. Ten eerste omdat ik vooraf wilde weten wat het ging kosten en of het binnen het budget paste. Ten tweede omdat ik wilde weten hoe het eruit kwam te zien en of de verschillende onderdelen wel goed bij elkaar pasten.

Het ontwerp maakte ik met behulp van een paar stappen.

1. Impressiebord met tuin ideeën.

Ik maakte een impressie bord waarop ik de ideeën voor mijn tuin in beeld bracht. Ik gebruikte plaatjes van stijlen, materialen en accessoires die ik mooi vond. Zo kon ik meteen zien of het bij elkaar paste en of het niet teveel, maar ook niet te weinig was met het oog op de afmetingen van de tuin.

2. Verlanglijstje.

Niet voor Sinterklaas of kerst maar wat ik graag in mijn tuin terug wil zien. Bijvoorbeeld een begroeide tuinafscheiding, een stukje gras, een plantenperkje, bloemen, bestrating en een terras.

3. Teken je ideeën voor je tuin.

Ik maakte een schets op ware grootte zoals ik de tuin graag zou zien. Als je niet zo goed tekent, probeer dan met papieren vormpjes de onderdelen in de tuin te plannen. Als je alles hebt getekend, zie je hoe het eruit komt te zien. Omdat het op ware grootte is, bereken dan direct de vierkante meters voor de materialen.

klein budget

4. Kijken wat het kost.

Nu je alles op een rij hebt, kun je op het internet en in folders rondneuzen naar de goedkoopste oplossingen voor je benodigdheden. Daarna kun je uitrekenen wat het je gaat kosten om al je tuin ideeën uit te voeren en of het binnen je budget past. Zo niet, ga dan nog even terug naar de tekentafel of vind goedkopere oplossingen.

Materiaal verzamelen.

Met een klein budget toch je favoriete tuin ideeën uitvoeren, kost veel voorbereiding. Kijk als eerste welke spullen je uit je tuin die je nog kunt hergebruiken. Dat zijn de eerste besparingen.

Kijk voor straatwerk voor de aardigheid eens op marktplaats. Dagelijks staan er partijen straatwerk op die je gratis kunt ophalen. Ja, echt gratis en voor niks. Alleen de inspanning om het op te halen.

Voor mooie planten vraag je familie, vrienden of kennissen of ze iets voor je hebben. Vaak kun je van een grotere plant een stuk afsteken en deze in je tuin planten. Dat is een goed idee voor mooie planten in je tuin.

Kijk ook voor de andere materialen eerst goed op Marktplaats of koop het anders online op de goedkoopste plek. Je staat versteld wat er allemaal niet gratis wordt aangeboden op Marktplaats. Je bespaart dan veel geld.

Basis elementen.

Goedkope oplossingen voor de tuinafscheiding en het straatwerk leveren je de meeste besparing op. Zoals ik al eerder zei, moet je eens kijken op Marktplaats voor het straatwerk. Je kunt gratis kiezen uit allerlei soorten en maten straatwerk. En kijk hier ook eens voor partijen zwarte grond die je misschien nodig hebt.

Voor de tuinafscheiding kozen wij ook een goedkope oplossing, omdat een nieuwe schutting plaatsen veel geld kost. Het is ook een klus die wij niet zelf konden, omdat het natuurlijk wel recht en stevig moet staan.

Wij kozen voor een heg van Hedera Helix. Eerst plaatsten we rieten schermen tegen de bestaande schutting. Daarna plantte we om de 20 centimeter een Hedera. Deze plant groeit als kool en bedekt binnen afzienbare tijd de rieten schermen.

tuin met klein budget

Tip!

Je kunt in de zomer ook zelf je Hedera Helix stekken. Hedera zie je overal. Knip een tak van ongeveer 20 cm net onder het blad af en zet deze in het water. Let op dat het blad het water niet raakt. Zet het glas in het zonlicht en ververs regelmatig het water. Na een week of 6 heeft de stek voldoende geworteld en kun je deze in de grond planten.

Zwaar werk.

Vooral het in- en uitladen van het straatwerk en de zwarte grond was zwaar werk. Om het voor ons lichter te maken, hadden we vrienden ingeschakeld. Dat maakte het een stuk lichter en het was daarnaast ook nog gezellig.

Voor het straatwerk hebben we eerst een YouTube video bekeken, omdat we totaal niet wisten hoe we dit moesten doen. Met behulp van het filmpje en de vrienden hebben we het in 1 middag gemaakt en ik moet zeggen naar tevredenheid. Het ziet er mooi uit, maar dit was ook zwaar omdat je lang op je knieën zit. Dat zeggen ze tenminste want ik was druk met het verzorgen van koffie met belegde broodjes.

Afwerking.

Toen de basis stond, het gras gelegd was en de planten in de perken stonden, kleedde we de tuin verder aan met een zelfgemaakte bank van steigerhout. Een gratis bouwtekening vind je hier.

De kussentjes voor de bank haalden we bij de kringloopwinkel voor € 0,50 per stuk. Een koopje!

Ook hadden we van de verbouwing nog hout over. Hier maakten we 6 industriële plantenbakken van.

Kweekbak met kruiden

Extra’s.

Nadat onze tuin klaar was, hebben we nog iets leuks voor het gezin toegevoegd, maar wat tevens een besparing oplevert.

Van het hout dat we nog in de schuur hadden en een oude pallet, maakte mijn man 3 kweekbakken om zelf groenten en kruiden te verbouwen. De bakken vulden we met de gratis verkregen zwarte grond en we zaaiden onze eerste zaadjes. Tomaten, courgettes, basilicum, bieslook en munt om te beginnen.

Ik kan niet wachten op mijn eerste kopje muntthee van zelf gekweekte verse munt. De plantjes groeien gestaag. De kinderen vinden het ook erg leuk en ‘werken’ een paar keer per week in hun deel van de kweekbak. Ik voel me een klein beetje zelfvoorzienend. 😀

Conclusie tuin ideeën en een klein budget.

Het kost je tijd, energie en geduld, maar het is zeker mogelijk om met een beperkt budget een keurig nette en gezellige tuin in te richten. Als je veel zelf doet en de tijd neemt om gratis materiaal op de kop te tikken via Marktplaats, familie, vrienden en kennissen zal het resultaat je verbazen.

Wil jij meer weten over besparen en het omgaan met een budget? Misschien vind je onderstaande artikelen interessant.

Wat kun je doen als je je verveelt? 21 low budget tips.

Zelf curry pasta maken? Zo doe je dat!

Show More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close