Goedkoopste autoverzekeringen direct vergelijken
Geld & zoIn & om huis

Verzekeren? Welke heb ik nodig?

Verplicht versus noodzaak.

verzekeren

Verzekeren? Welke heb ik nodig?

Dat is een moeilijke vraag, omdat het antwoord van verschillende factoren afhangt. Verplicht of niet. Wat bezit je, wat is de waarde hiervan? En wat is de mate van risico dat je wil lopen? Het is dus voor iedereen verschillend. In dit artikel lees je waarom we ons verzekeren en in welke mate je verzekeringen nodig hebt.

Waarom verzekeren we ons bezit?

Verzekeren begon al bijna 4000 jaar geleden. Waarom je spullen verzekert, ligt eigenlijk voor de hand. Je hebt een duur huis, rijdt in een mooie auto en hebt een dure computer en smartphone. Je reist, zit vaak in de sportschool en hebt een leuke baan. Dit alles wil je  niet kwijt. Daarom verzekeren we ons bezit.

Verzekeren is sinds de 17e eeuw nauw verweven met de Nederlandse cultuur en maatschappij. Verzekeren is niet alleen praktisch, maar bovenal emotie. Wat bezittingen betreft, gaat het vaak om emotie. Je bent bijvoorbeeld gehecht aan die oude Volkswagen Kever.

Verplicht versus niet-verplicht.

Verzekeren is soms wettelijk verplicht, maar veel verzekeringen sluit je vrijwillig af . Deze laatste groep is niet-verplicht, maar het is onverstandig wanneer je deze groep helemaal niet verzekert.

Verplicht verzekeren.

Wanneer je bijvoorbeeld besluit de verplichte zorgverzekering niet af te sluiten, krijg je een boete. Het CAK regelt dit . De boete is voor 2019 € 402,24. Als je niet betaalt, volgt een tweede boete van hetzelfde bedrag. Voor alle verplichte verzekeringen geldt ongeveer hetzelfde verhaal. De overheid handhaaft op deze wetten.

In verband met je zorgverzekering is het aan te raden te kijken of je recht hebt op zorgtoeslag.

Niet-verplicht verzekeren.

Je kunt je tegen bijna alles verzekeren, maar welke verzekeringen heb je nu echt nodig?   En waarom?

    • Aansprakelijkheidsverzekering: Onmisbaar voor elk gezin, omdat de kosten van schade door schuld behoorlijk op kunnen lopen. Je hier niet tegen verzekeren, kan je in de financiële problemen brengen. Daarnaast is de premie laag en geldt de verzekering voor het hele gezin.
    • (Doorlopende) Reisverzekering Vakantie is niet goedkoop en je boekt het vaak een tijd van tevoren. Tot die tijd kan er van alles gebeuren. Als er in die periode, of zelfs tijdens je vakantie iets voorvalt, krijg je de schade vergoed. De kosten van verzekeren, wegen vaak niet op tegen de prijs van de vakantie.
    • UitvaartverzekeringDe kosten van een uitvaart zijn behoorlijk. Als je onverwacht overlijdt, komen de kosten van de uitvaart ook onverwacht. Als je geen of weinig spaargeld hebt, kun je in de problemen komen. Een uitvaartverzekering kan hier een uitkomst zijn, omdat de premie best meevalt. Kinderen zijn vaak tot een bepaalde leeftijd gratis meeverzekerd.

Andere niet-verplichte verzekeringen.

Een verzekering die veel voorkomt, is bijvoorbeeld een Ongevallenverzekering. Deze keert  uit bij opname in een ziekenhuis, blijvende invaliditeit en overlijden.

Een rechtsbijstandverzekering dekt kosten die je maakt bij juridische ondersteuning. Bijvoorbeeld als je wordt ontslagen, staat een jurist jou gratis bij.

Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zorgen voor een inkomen als jij niet meer kunt werken. Zoals bijvoorbeeld  door een ziekte of ongeval. Deze verzekering is voor ZZP’ers belangrijk omdat ze als zelfstandige geen sociaal vangnet hebben.

Voor ZZP’ers is ook een pensioenverzekering belangrijk. Als je in loondienst bent, gaat dit in veel gevallen via de werkgever.

Een Overlijdensrisicoverzekering keert uit als je overlijdt. Deze verzekering wordt vaak gecombineerd met een hypotheek. Als je overlijdt, los je de hypotheek af met de uitkering van de verzekering.

Grote sterren verzekeren zelfs delen van hun lichaam in verband met hun carrière. Zoals Christiano Ronaldo. Hij sloot een verzekering voor zijn benen voor   € 206 miljoen.  Julia Roberts verzekerde haar glimlach voor  $ 30 miljoen.

Welke verzekering je echt nodig hebt, is persoonlijk. Iedereen is verschillend. Het hangt samen met je inkomen en risicobereidheid. Jongere mensen sluiten vaak geen Uitvaartverzekering af. Ze zijn daar op hun leeftijd totaal niet mee bezig. Maar ze beseffen niet, dat als ze overlijden, de nabestaanden alles zelf moeten betalen. En dat kan een probleem zijn als het geld er niet is.

Huisdierenverzekering.

Een verzekering die de laatste jaren flink opkomt, is de huisdierenverzekering .  Die verzekert de zorgkosten voor huisdieren bij ziekten en ongevallen. Voor de echte dierenliefhebber is de premie geen probleem. Zij houden zoveel van hun huisdier dat ze de kosten voor lief nemen. Dieren die verzekerd worden, hebben bewezen een beter leven omdat die vaker betere zorg krijgen.

Waar verzeker ik me?

Er zijn talloze verzekeringsmaatschappijen, maar bij wie breng ik mijn verzekeringen dan onder? De verschillende maatschappijen bieden over het algemeen  vergelijkbare verzekeringen aan. Het verschil zit vaak in de voorwaarden en de premie. Het is de moeite waard  te kijken welke het beste bij je past. Zowel qua voorwaarden als prijs. Je kunt  behoorlijk besparen door de verschillende maatschappijen te vergelijken.

Pakketkorting.

Als je meerdere verzekeringen bij dezelfde maatschappij afsluit, krijg je vaak een korting  op je premies. Dit kan erg aantrekkelijk zijn.

Laat je goed informeren bij het afsluiten van verzekeringen. Kijk hierbij goed naar je eigen situatie. Maar ook naar de mogelijkheden en de premies. Die laatste vallen vaak mee ten opzichte van de kosten als het niet verzekerd is.

Laat je als je een verzekering afsluit goed informeren en kijk bij verschillende aanbieders naar de premies. Hierop kun je veel besparen.
Show More

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close