Geld & zo

Wijzer in geldzaken? 5 belangrijke stappen.

Hoe dan?

geldzaken regelen

 

Wijzer in geldzaken in 5 stappen.

Om wijzer in geldzaken te worden en rust te creëren in je financiële zaken, presenteer ik graag mijn 5 stappenplan. Ik vertelde je al eerder van dit plan en geef je graag de tips die mij hielpen wijzer in geldzaken te worden en deze op orde te brengen.

Om dit tot een succes te brengen, zodat je echt wijzer in geldzaken wordt, dien je een bepaalde volgorde aan te houden. Je kunt niet beginnen met de finish, maar begint altijd bij de start. De eerste  stap is grotendeels psychisch en nog geen kwestie van doen.

 

Stappen:

  1. Noodzaak erkennen en accepteren.
  2. Categorieën  maken.
  3. Inzicht krijgen in mijn geldzaken.
  4. Doelen stellen.
  5. Inrichten geldzaken

 

1. Noodzaak erkennen en accepteren.

In het tv-programma ‘Een dubbeltje op zijn kant’ volgt John Williams mensen met financiële problemen. Ze rommelen al jaren aan, maar ze krijgen hun geldzaken niet op orde. Ze worden niet wijzer in geldzaken. John komt langs met Annemarie van Gaal. Samen confronteren ze de kandidaten met de keiharde feiten en geven de noodzaak aan dat het roer om moet. Het is belangrijk dat ze dit erkennen, omdat het anders niet werkt. Ze moeten wijzer in geldzaken worden.

 

Acceptatie.

Na het erkennen van de noodzaak om het anders te doen, volgt het accepteren hiervan. Je zult echt moeten accepteren dat je bepaalde zaken niet meer koopt, omdat je wol besparen. Als je dit niet accepteert, gaat het je niet lukken wijzer in geldzaken te worden. Je staat dan niet achter je besluit het anders te doen. Gevolg hiervan is dat het niet werkt.

Zo is het eigenlijk ook als het water nog niet aan je lippen staat. Je hoeft niet te wachten tot John Williams langskomt. Je kunt zelf wijzer in geldzaken worden. Ten eerste zul je wel moeten erkennen dat het een probleem is. Ten ten tweede dat je moet veranderen. Ook bij jou moet het roer om, met als resultaat dat je rust creëert.                          

 

2. Categorieën maken.

Ben je klaar voor actie? Bij deze stap maak je categorieën van je uitgaven. We onderscheiden onderstaande categorieën, maar misschien heb jij een aanvulling. Geen probleem hoor. Voeg deze categorie gewoon toe aan het lijstje.

 • Vaste lasten
 • Sparen
 • Hobby’s
 • Boodschappen
 • Kleding
 • Abonnementen
 • Loterijen
 • Vakanties
 • PIN-transacties
 • Jaarlijkse  rekeningen

 

3. Inzicht krijgen in mijn geldzaken.

Inzicht krijgen in uw geldzaken is misschien wel het moeilijkste onderdeel van het stappenplan. Niet om het uit te voeren, maar bovenal omdat het  erg confronterend voor je kan zijn. Je krijgt namelijk precies te zien waar jouw geld aan op gaat. Alle transacties komen in beeld.

Nu komt het belangrijkste onderdeel van het proces. Door de confrontatie met je uitgaven komt de bewustwording. Nu ben je al een beetje wijzer in geldzaken.  Je ziet nu ook echt dat het anders moet. Met deze stap maak je een begin om het echt anders te doen.   

 

Nu gaan we echt aan de slag:

 • Noteer elke categorie op een apart vel papier.
 • Pak van een volledige gemiddelde maand de bankafschriften erbij.
 • Noteer elke uitgave van het afschrift plus het bedrag bij de juiste categorie.
 • Noteer  jaarlijkse uitgaven ook en neem het bedrag op voor 1/12e deel.
 • Tel per categorie de bedragen bij elkaar op en noteer deze onderaan.
 • Tel alle categorieën bij elkaar op en noteer het totaalbedrag op een apart vel papier.
 • Noteer alle maandelijkse inkomsten ook op dit vel.
 • Noteer dan wat je over of tekort hebt.

Ik hoop dat je nu niet al te veel geschrokken bent, maar schrikken is juist goed.  Doordat je schrikt, wordt je waarschijnlijk bewust dat er iets moet veranderen. Daarom is dit een weer belangrijk moment.

 

4. Doelen stellen.

Op dit punt is het van belang dat je doelen stelt of voornemens maakt. Doordat je doelen stelt, kun je gericht actie ondernemen. Bijvoorbeeld:

 • Ik spaar € 500,00 voor een stedentrip 
 • Mijn betaallimiet van € 1.000,00 los ik over 3 maanden af
 • Op het eind van het jaar heb ik een buffer van € 2.000,00

Meest belangrijk is dat je realistische doelen stelt. Ze moeten haalbaar zijn en natuurlijk SMART. Maar bovenal is het van belang dat je het echt zelf wil en dat het uit jezelf komt.

Leg je doel SMART vast. Dat wil zeggen: Specifiek, Meetbaar , Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Vragen met Waar, Wat, Hoe en Wanneer helpen je hierbij.

5 stappenplan

 

5. Inrichten geldzaken.

Als je doelen zijn vastgesteld, ga je verder met het inrichten van je geldzaken en besparingen doorvoeren. Dat houdt in dat je kritisch kijkt naar alle uitgaven. Waar het nodig is, of waar het kan, voer je besparingen door. Dit is lastig, maar uiteindelijk gewoon een kwestie van keuzes maken. 

Voorbeeld: Kies eens voor huismerken bij het boodschappen doen. Of koop je snijwaren bij de supermarkt in plaats van bij de slager. Zo zijn er nog veel meer tips om te besparen op boodschappen. Of andere bespaartips.

 

Betalen.

Neem de categorie PIN-transacties erbij en laat het totaalbedrag op je inwerken. Ik voorspel dat je  schrikt van de bedragen die je per maand met PIN betaalt. Een eventuele oplossing hiervoor is dat je voor een categorie een budget opstelt. Vervolgens dit bedrag per maand contant in huis haalt. En dit over de weken van die maand verdeelt. Wanneer  het geld op is, is het op. Daardoor moet je wachten tot de volgende week.

 

Als laatste.

Het lijkt erop dat je ondertussen al een heel eind bent, omdat je inzicht hebt gekregen in je uitgavenpatroon. Daarnaast ben  je je bewust van het feit dat er iets moet veranderen. Ga besparen! Niet volgende week of morgen. Nee! Vandaag nog. Wil je meer lezen over het stappenplan? Lees hier verder.

Let erop dat je er lol in blijft houden en doe het vooral samen met je partner. Dat werkt motiverend. Het meest belangrijke is dat je het serieus neemt, maar draaf niet door. Stap voor stap kom je er ook.

Veel succes en ik verheug me erop je te overstelpen met tips, informatie en inspiratie om je geldzaken te regelen en op  uitgaven te besparen. Kortom: Gaat heen en bespaar!

Succes!

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close