Eten & Drinken

Witlof uit de oven.

Overheerlijk, makkelijk en goedkoop!

Besparen en toch gezond eten? Dan is witlof uit de oven een overheerlijke, eenvoudige en goedkope oplossing. Maar bovenal is witlof, net zoals bloemkool, een gezonde groente met veel voedingswaarde.

Waar komt witlof vandaan?

Witlof komt oorspronkelijk uit België. Daar noemen ze het witloof of Brussels lof. Het werd voor het eerst op de Brusselse markt verkocht in 1867. In 1883 werd het ook op de beroemde Parijse markt (Les Halles) verkocht. In de eerste Wereldoorlog vluchtte veel Brusselse boeren naar Noord Frankrijk. Met als resultaat dat ook hier witlof verbouwd werd. Pas veel later, sinds 1970 wordt witlof op grote schaal in Nederland verbouwd.

Waar eten ze witlof?

Het telen gebeurt grotendeels in België, Frankrijk en Nederland, maar witlof eten ze in alle werelddelen. In België eten ze het meest witlof. Maar liefst 7 kg per persoon per jaar. In Frankrijk eten ze in een jaar 3,5 kg en in Nederland 3,2 kg per persoon. In Duitsland eten ze slechts 400 gram per jaar.

Hoe bewaar je witlof?

Je bewaart witlof het best op een koele, donkere plaats bij een temperatuur tussen 2 en 5 graden Celsius. Bijvoorbeeld in de groentelade van je ijskast. Verpak het dan bij voorkeur in plastic folie of een open papieren zak. Op deze manier houd je witlof een week goed.

Voedingswaarde.

De voedingswaarde van witlof is erg goed. Hierdoor is witlof erg gewild als gezonde groente. Dit verklaart de enorme populariteit. Op de website van het Voedingscentrum vind je meer informatie over witlof.

Voedingswaarde per 100 gram witlof:

Energie71 KJ
Koolhydraten3 gr
Eiwitten1 gr
Vetten0,1 gr
Vitamine C5 mg
Vitamine B10,04 mg
Vitamine B20,03 mg
Calcium20 mg
IJzer0,5 mg
Witlof uit de oven is erg gezond. Witlof bevat veel voedingswaarden.

Bereiden van witlof.

De meest voorkomende bereidingswijze is het koken van witlof, omdat dit het makkelijkst is. Daarnaast kun je witlof ook stoven en roerbakken of gebruiken in de soep. Maar je kunt het ook rauw eten. Bijvoorbeeld in een heerlijke zomerse salade met stukjes fruit, noten en andere rauwkost. Omdat witlof een lekkere bite heeft, voegt dit qua structuur echt iets extra’s toe aan een salade. Daardoor nog lekkerder, maar ook gezond en fris.

Witlof uit de oven met ham en kaas.

Veruit het bekendste en populairste recept om witlof te bereiden, is witlof uit de oven met ham en kaas. Wij eten dit regelmatig en ook de kinderen smullen ervan. De reden hiervan is dat het ten eerste een lekker gerecht is. Ten tweede is het eenvoudig te bereiden en als laatste kun je het goed combineren met verschillende bijgerechten.

Wij combineren het vaak met aardappelgerechten, omdat de kinderen dit erg lekker vinden. Bijvoorbeeld met gebakken aardappeltjes, aardappelpuree of gewone gekookte aardappelen.

Het recept.

Ik maak het vaak volgens onderstaand recept, omdat ik de kaassaus superlekker vind, maar ook omdat je maar een paar simpele en goedkope ingrediënten nodig hebt. Daarnaast is het net even anders dan wanneer je er een plakje kaas of geraspte kaas over doet.

Benodigdheden.

Voor 3 personen:

  • 6 stronkjes witlof
  • 6 plakken ham
  • 25 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 300 ml melk
  • 50 gram geraspte kaas
  • snufje nootmuskaat
  • peper en zout naar smaak

Bereidingswijze.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Was de witlof met water schoon en haal de buitenste bladeren eraf. Kook de witlof in ruim water met zout gedurende 5 minuten beetgaar.

Laat het goed uitlekken en snijd het ‘kontje’ eraf. Snijd ook de harde kern eruit.

Smelt de boter in een pan en voeg al roerend de bloem toe. Dit noemen ze roux. Roer het en laat het zachtjes garen totdat het een beetje wit wordt en zanderig aandoet.

Meng al roerend met een garde de melk in scheutjes door de roux totdat een gladde saus ontstaat. Breng het op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Roer daarna de geraspte kaas er door.

Rol de stronkjes witlof in een plakje ham en leg deze in een ingevette ovenschaal. Als alle rolletjes in de ovenschaal liggen, giet je de kaassaus over de stronkjes met ham.

Zet nu de schaal in de oven en laat het 15 minuten in de oven staan.

Witlof weetjes.

  • In België noemen ze witlof ook wel het “witte goud”.
  • Roodlof? Jazeker, dat bestaat ook omdat de gele puntjes hier rood-paars zijn.
  • Als je witlof in ijswater wast, blijft het heerlijk krokant.
  • Voeg melk aan het kookwater toe om de bittere smaak van witlof te verzachten.
  • Witlof is goed voor het milieu, omdat de wortels die overblijven na het telen, gebruikt worden als voer voor koeien.
  • Omdat bittere smaken steeds minder voorkomen, is witlof een favoriet bij veel fijnproevers.
  • Wanneer je enkele druppels citroensap toevoegt aan het kookwater, behoudt de witlof zijn witte kleur.

Waar koop je de ingrediënten?

De ingrediënten voor het recept witlof uit de oven koop ik meestal bij verschillende supermarkten, omdat elk ingrediënt bij een andere supermarkt goedkoper is.

Bij Lidl koop ik de witlof, omdat Lidl al jaren de beste supermarkt is voor groenten. Daarnaast is de prijs erg aantrekkelijk en vaak goedkoper dan anderen.

Conclusie?

Je ziet dat het de moeite kan zijn om te besparen op voeding, maar daarnaast toch gezond en lekker eet.

Ik ben erg benieuwd naar je mening over het recept voor witlof uit de oven met ham en kaas. Als jij ook een goedkoop, gezond en eenvoudig recept hebt, laat het me dan weten.

Eet smakelijk!

Wil je meer recepten? Hier vind je 2 tips.

Bloemkool uit de oven. Lekker voor je knip.

10 super makkelijke hapjes voor de verjaardag.

Show More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close