Geld & zo

Superveel besparen? Leer haren knippen.

Knip voor je knip.

Haren knippen van je man en kinderen.

De kapper knipt de haren van mijn man en de kinderen om de 8 weken omdat hun haren anders te lang worden. Afgelopen week was het weer zover en hebben ze € 62,50 betaald. Omdat ik overal op bespaar, begrijpen jullie wel dat ik dit ook graag anders wil regelen. Ik vroeg ik me af of dit niet anders kon. De kapper voor de heren kost ons op deze manier dik € 400,00 per jaar.

Hoe hard groeit je haar eigenlijk?

Haar groeit ongeveer 0,3 mm per dag. Dat is gemiddeld zo’n 1,25 cm per maand. Maar het groeit niet onbeperkt, omdat het groeien gewoon stopt. Bij mannen stopt het groeien tussen de 40 en 50 cm.

In de zomer groeit het haar nog sneller, omdat de zon dan meer schijnt. En zonlicht zorgt voor een betere opname van vitamine A en D. Deze vitamines stimuleren de aanmaak van bepaalde hormonen die de haargroei bevorderen.

En je haar groeit ook sneller als je slaapt, maar alleen als je tussen de 16 en 24 jaar bent.

Diepgaand onderzoek.

Omdat ik op zijn zachts gezegd nogal getriggerd was om ruim € 400,00 per jaar te besparen, ging ik op onderzoek uit. Ik kwam er achter dat er meerdere opties zijn.

Een goedkopere kapper vinden.

Bij ons in de buurt zitten veel kapperszaken. De gemiddelde prijs voor een kapper ligt rond de € 20,00, maar er zijn dus goedkopere kappers. In mijn dorp knipt een herenkapper voor slechts € 10,00 je haar. Ook voor volwassenen.

Op jaarbasis betaal je dan voor 3 personen € 210,00, omdat ze hier per jaar zo’n 7 keer naar de kapper gaan. Dat is ongeveer om de 8 weken.

Minder naar de kapper gaan.

Omdat je minder gaat, betaal je logischerwijs ook minder. Stel je gaat in plaats van 8 keer per jaar maar 4 keer per jaar. Dat is om de 13 weken oftewel 3 maanden. Je betaalt dan jaarlijks maar € 120,00 aan de kapper, maar het nadeel is dat je dan wel lange haren krijgt. Mijn man vindt dat helaas geen optie.

Zelf de haren knippen van je man.

Buiten de aanschaf van wat kappers spullen betaal je niks, omdat je het zelf doet. Dat is echt een flinke bezuiniging, maar een ander probleem komt dan boven. Ik ben geen kapper en heb nog nooit haren geknipt. Niet van mezelf, laat staan de haren knippen van mijn man en kinderen.

Omdat ik ook hier het onderste uit de kan wil, en het maximale wil besparen, besloot ik deze optie verder uit te zoeken.

Wat heb je nodig als “kapper”.

Ik googelde erop los en kwam erachter dat een aantal zaken niet mogen ontbreken als je zelf de haren van je man en kinderen gaat knippen.

Ten eerste veel lef en durf. Nee, zonder gekheid. Je hebt scharen nodig. Een paar kammen en wat haarkklemmen. Daarnaast ook een tondeuze voor de zij- en achterkant van het hoofd.

Ik kocht deze kappersset voor slechts € 19,95 met 2 verschillende scharen, een kam en 2 clips. Voor het onderhoud krijg je er nog olie en een schoonmaakdoekje bij en dit alles zit in een handige etui.

haren knippen man

Een tondeuse kocht ik eerlijk gezegd nog niet, omdat ik eerst het knippen goed onder de knie wil krijgen, maar die koop je al vanaf € 13,89.

Leren knippen.

Tja, dat was wel een ding, omdat ik natuurlijk niet kon knippen, maar ik wist dat ik dit wel kon leren. Hanni Hanna, de “voetbal kapper”, is het levende bewijs. Hij begon zo’n 11 jaar geleden, in het schuurtje van zijn ouders, met knippen. Zijn eerste klant was Gregory van der Wiel, de voetballer die toen nog voor Ajax speelde.

In 2010 werd Hanni Hanna ingevlogen om de haren van de spelers van het Nederlands elftal tijdens het WK voetbal in Zuid Afrika te knippen. Inmiddels staat hij bekend als sterrenkapper en knipt talloze bekende mensen. Nationaal, maar ook internationaal.

Hoe leer ik knippen?

Je start met het leren van de theorie, omdat je natuurlijk niet zonder enige kennis het kapsel van je kinderen of man gaat verpesten. De theorie leer je door bijvoorbeeld een boek te kopen of te lenen waarin staat hoe je leert knippen. Voorbeelden van dergelijke boeken zijn:

Na de theorie komt de praktijk en dan wordt het spannend. Het in de praktijk haren leren knippen van je man en kinderen is een kwestie van doen. Aan de gang en beginnen. Het ergste wat er kan gebeuren is dat ze toch nog even naar de kapper terug moeten.

Als je start met de haren te knippen van je man en kinderen leer je het knippen het snelst, omdat je ziet wat je doet, wat er goed gaat en wat er niet goed gaat. Daar leer je van en zo leer je jezelf steeds een beetje beter knippen.

Begin ook niet te moeilijk en start met kleine stukjes. Als dat goed gaat knip je het desnoods nog iets korter tot de gewenste lengte. Wat gel erin en klaar!

Tips.

Vlug klaar kapsel.

Kam het haar en kijk waar het haar uitsteekt en knip deze haren af op dezelfde lengte als de andere haren.

Puntjes knippen.

Draai een pluk haar rechtsom in een staartje, houd dit goed vast en knip het puntje eraf. Draai de volgende pluk linksom, knip de puntjes en herhaal dit om en om tot je klaar bent.

Uitdunnen.

Als het haar te zwaar is knip je met een uitdun schaar, in kleine delen, 1 a 2 cm van het hele hoofdhaar af. Let wel op dat je niet hele happen eruit knipt, want dat gebeurt makkelijk met een uitdun schaar.

Mijn knip ervaringen.

Inmiddels knipte ik de haren van mijn man en kinderen al 2 keer. En ik moet zeggen dat het meeviel. De eerste keer dat ik mijn man knipte, durfde ik niet echt stukken eraf te knippen en duurde het erg lang. Bij mijn zoon kreeg ik wat meer zelfvertrouwen en dat hielp. Ik was erg tevreden en ik kreeg geen klachten of gemopper van mijn zoon. Bij mijn tweede zoon ging het weer wat beter. Over een paar weken is het weer zover, want het begint weer wat langer te worden.

Ik kijk er erg naar uit, omdat ik dan weer wat geld opzij kan zetten voor mijn spaardoel. Het spaardoel is Florida en ik krijg er nu al warme gevoelens bij. In het potje zit nu al ruim € 120,00.

haren knippen man

Conclusie.

Het vergt wat moed en durf, maar als je wil, kun je echt besparen op de kapper als jezelf de haren van je man en kinderen knipt. Met een investering van ongeveer € 50,00 in het eerste jaar bespaar je jaarlijks ruim € 400,00.

Mijn ervaring is dat, al is het extreem, dit echt de moeite loont. Daarnaast is het nog leuk ook. Ik heb echt iets geleerd wat me geld bespaart.

Mocht je nog tips hebben, laat het me dan weten in de reacties.

Succes met besparen!

Show More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close