Geld & zo

Zorgtoeslag berekenen.

Een tegemoetkoming in zorgkosten.

Zorgtoeslag berekenen kan voor jou erg interessant zijn, omdat deze toeslag bijdraagt in de kosten van je zorgverzekering. Omdat de premies van je zorgverzekering blijven stijgen, kan dit een welkome bijdrage voor je zijn. Hierdoor houd je meer geld over voor andere dingen.

zorgtoeslag berekenen medicijnen geld

Zorgtoeslag berekenen.

Zorgtoeslag is helaas niet voor iedereen weggelegd, maar laat dit geen reden zijn om het niet uit te zoeken. ‘Nee’ heb je en ‘ja’ kun je krijgen, zeg ik altijd.

Zorgtoeslag ontvang je van de belastingdienst. Elke maand rond de 20e. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De voorwaarden geef ik je zo, maar je hebt ze niet nodig om je zorgtoeslag te berekenen. Dat kun je doen door een aantal gegevens in te vullen en de rekentool doet de rest.

zorgtoeslag berekenen

Besparen met zorgtoeslag berekenen?

Het is natuurlijk niet direct besparen, maar als je zorgtoeslag ontvangt, houd je meer geld over voor leuke dingen of andere zaken die je belangrijk vindt. Bijvoorbeeld een buffer, vakantie of een wasmachine. Ik kan me goed voorstellen dat je hiervoor geld opzij wil zetten. Als je in aanmerking komt voor zorgtoeslag kan dat.

Voorwaarden.

Zoals ik al aangaf moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen om recht te hebben op zorgtoeslag. De hoogte van de zorgtoeslag is hiervan ook afhankelijk.

 • Je bent 18 jaar of ouder.
 • hebt een Nederlandse zorgverzekering.
 • het bruto inkomen van jou (en je toeslagen partner) ligt onder de inkomensgrens.
 • hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
 • en je vermogen is niet te hoog.

Zelfs als je in het buitenland werkt of woont, kun je soms zorgtoeslag ontvangen.

Als student heb je veel uitgaven en geen volledig salaris. De inkomensgrens die als voorwaarde geldt, wordt bij studenten vaak niet overschreden. Daardoor is het vooral voor studenten erg aantrekkelijk om zorgtoeslag te berekenen en aan te vragen. Zoals hierboven al beschreven berekent men de zorgtoeslag niet over je netto salaris, maar over je bruto  salaris.

Wat heb ik nodig?

Om zorgtoeslag aan te vragen, heb je je bruto jaarinkomen nodig. Als je een toeslag partner hebt, heb je  ook het bruto jaarinkomen van hem of haar nodig. Een toeslagpartner is een echtgenoot of geregistreerd partner, maar het kan ook  iemand anders zijn die op jouw adres ingeschreven staat.  Je woont bijvoorbeeld samen, of je gaat samenwonen. Maar ook als je samen een huis gekocht hebt, of een kind krijgt.

Ook heb je  een DigiD nodig. Dit staat voor Digitale Identiteit. Hiermee kun je inloggen op websites van de overheid en in de zorg. Een DigiD bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord.

Automatisch berekend?

Als je eenmaal  zorgtoeslag hebt ontvangen berekend de belastingdienst de zorgtoeslag voor het volgende jaar automatisch.  Dit gebeurt aan de hand van de definitieve berekening. De ontvangen bedragen zijn een voorschot. De definitieve berekening volgt in de maand juli. Dan wordt aan de hand van de definitieve gegevens die bij de belastingdienst bekend zijn, vastgesteld op hoeveel zorgtoeslag je recht had.

Wijzigen en stopzetten.

Als je zorgtoeslag ontvangt, is het van belang dat je wijzigingen in je persoonlijke situatie doorgeeft aan de belastingdienst. Als je dit niet (tijdig) doet, kan het zijn dat je onterecht (teveel) zorgtoeslag ontvangt. Met als resultaat dat je de teveel ontvangen toeslag terug moet betalen. Dat zou een flinke tegenvaller zijn, dus houd dit goed in de gaten.

Wat voor wijzigingen moet ik doorgeven?

Het gaat hierbij om veranderingen in:

 • gezin of huishouden
 • werk, inkomen of vermogen
 • kinderen
 • wonen
 • zorgverzekering en zorg
 • administratie

Neem bij twijfel altijd contact op met de belastingdienst.

Belangrijk: De hoogte van de zorgtoeslag kan door een verandering in je leven wijzigen. Geef wijzigingen altijd door.

Als je recht hebt op zorgtoeslag kun je hiervan wat opzij zetten voor een doel dat je zelf bepaalt. Denk goed na over het doel en zet het geld, als je het ontvangt, meteen opzij op een aparte spaarrekening.

Ik hoop natuurlijk dat je recht hebt op zorgtoeslag zodat je kunt sparen. Als je geen zorgtoeslag krijgt, kijk dan eens hoe je toch kunt gaan sparen door bijvoorbeeld te besparen  op je boodschappen.

Als jij nog tips hebt, laat dan een reactie achter.

Tot gauw!

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close